El Parc Natural del Montseny augmenta en prop de 2.000 hectàrees.
Data Dimecres, 21 de març a les 08:00:00
Tema medi ambientLa revisió del pla especial del Parc Natural del Montseny ha augmentat en prop de 2.000 hectàrees la superfície protegida, arribant a les 31.000 hectàrees totals. D'aquesta manera, s'ha actualitzat en relació a les noves circumstàncies socials, econòmiques i legislatives. Les diputacions de Barcelona i Girona han fet l'entrega del document al conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal, a l'Ajuntament de Granollers.

La revisió d'aquest pla especial del Montseny va començar l'any 2002 amb la intenció de remodelar el pla vigent, aprovat als anys 70 i que havia quedat obsolet. El nou document, redactat per les diputacions de Barcelona i Girona amb la participació dels municipis del territori, pretén buscar l'equilibri entre la conservació del patrimoni natural, el desenvolupament econòmic sostenible i, finalment, el seu ús públic.

Els divuit alcaldes dels municipis que integren el parc del Montseny, juntament amb els responsables de medi ambient de la Diputació de Girona i de Barcelona han entregat aquest dimarts al vespre, la revisió del pla especial del parc en format digital, al conseller de Política Territorial perquè el Govern iniciï la seva tramitació el més aviat possible.

En aquest sentit, Joaquim Nadal ha remarcat 'l'amplíssim consens' que ha tingut el pla i per aquest motiu, ha afegit que el Govern tramitarà el document al Consell Executiu per fer 'l'aprovació inicial, sotmetre'l a consulta pública' en un període de dos mesos i per tant és previst que després 'd'aquest estiu estigui enllestit i esdevingui un instrument a disposició de tothom'.


Nadal ha recordat que després de 30 anys de l'aprovació del pla de protecció del Montseny les circumstàncies actuals 'l'han superat' i ha remarcat que tot i això aquest pla 'ha fet la seva feina' perquè el Montseny avui en dia és el que és gràcies a aquest pla. Nadal ha afegit que la revisió del pla especial no està pensat tant pels visitants sinó sobretot pels que hi resideixen i en aquest sentit ha explicat que 'només si els que hi viuen s'hi senten a gust' els visitants trobaran 'allò que busquen, sinó la puresa primigènia del parc natural'.

Per la seva part, el diputat d'Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, Josep Mayoral ha destacat del nou pla especial la seva reflexió sobre la gestió de l'espai i ha remarcat que 'hem passat d'una visió de parc i pre-parc' a un únic àmbit, 'tot ell parc natural'. Mayoral ha afegit que s'han definit punts específics de protecció dins el parc però amb 'una visió més global del territori'.

Josep Mayoral ha explicat que la reflexió que proposa el pla especial del parc natural del Montseny determina com es pot fer la recuperació de l'agricultura, un ús social de l'espai que es combini amb la vida de l'entorn. Mayoral ha recordat que aquest nou instrument reflexiona sobre la preservació dels camins i la fauna i la flora.

Oriol Mondejar // ACN


Aquest article es de moianès.net, el portal del Moianès i rodalies
https://www.moianes.net

La direcció d'aquesta noticia es:
https://www.moianes.net/modules.php?name=News&file=article&sid=553