
Uns casos de bruixeria al Moianès i al Vallès
Data Dilluns, 07 de maig a les 16:20:00 Tema cultura
Amb el títol Condemnades per bruixes: processos judicials al Vallès i al Moianès a principis del segle XVII, l’Associació Cultural Modilianum, el Museu de Granollers i el Museu d’Història de Catalunya presenten aquesta setmana un llibre que ajuda a comprendre un fenomen que assolí una especial virulència a principis de la dissetena centúria.
L’obra consisteix en l’edició crítica, realitzada per Rafael Ginebra, arxiver de l’Arxiu Episcopal de Vic, d’un procés per bruixeria a la cort del batlle de Castellterçol –l’autoritat local-- contra dues convilatanes, Elisabet Cerdana i Joana Carrera. Com succeí molt sovint, les persones acusades de bruixeria i de practicar ritus demoníacs eren dones, que vivien soles, sovint vídues, que potser tenien algun defecte físic i que també en molts casos eren “gavatxes”, o sigui immigrants i poc integrades.
El procés de Castellterçol també ofereix informació sobre altres pobles del Moianès (en especial Granera i Monistrol de Calders) i com a documentació addicional dóna el testimoniatge de diversos processos de bruixeria (relacionats o que els acusadors fan relacionar amb les acusades) del que es coneix com el “cicle del Vallès” i que afectaren a diverses poblacions vallesanes (sobretot Caldes de Montbui i Sabadell).
A més de l’edició crítica de Rafael Ginebra, Condemnades per bruixes ofereix una introducció històrica a càrrec d’Agustí Alcoberro, professor de la Universitat de Barcelona i segurament un dels màxims coneixedors del fenomen de la bruixeria a Catalunya. Alcoberro, que ha estat un dels dos comissaris de l’exposició Per bruixa i metzinera que actualment es pot visitar al Museu d’Història de Catalunya, presenta l’estat de la qüestió sobre el tema i les darreres novetats historiogràfiques, de manera que el lector pot contextualitzar la posterior lectura dels processos editats per Ginebra.
Els actes de presentació de Condemnades per bruixes tindran lloc al Museu de Granollers el dimarts 8 de maig, a les 20.00 hores, i a la Casa-Museu Prat de la Riba, de Castellterçol, el divendres 11 de maig, a les 19.30 hores.
|
|