Les arrels no naixen del ciment
Data Dimarts, 29 de maig a les 19:40:00
Tema societatAmb el lema 'Les arrels no naixen del ciment', Maulets del Bages inicia el dia 1 de juny una campanya de denuncia de l'especulació i la destrucció del territori comarcal. Els actes inclouen projeccions de vídeo, accions de carrer, conferències i una exposició que mostra exemples de destrucció del territori del Bages.

La campanya vol evidenciar que el model de creixement previst segons el Pla Director Urbanístic del Pla de Bages, que preveu que l'any 2026 la població a la comarca sigui de 300.000 persones, el doble de l'actual, no és sostenible, ja que el creixement industrial serà inferior al creixement d'habitants i no s'oferiran llocs de treball suficients.

Maulets del Bages denuncia també que el creixement que es va produir durant els anys 90, a pobles com Santpedor, Sant Joan de Vilatorrada o Sant Fruitós de Bages, ja ha evidenciat que no hi ha una integració i cohesió social dels nous habitants, bona part procedents de l'àrea metropolitana. Segons el jovent independentista revolucionari, han faltat polítiques municipals per evitar que aquests municipis es converteixin en 'pobles dormitori'.

En tercer lloc, Maulets denuncia l'increment del preu del sòl, que ha crescut un 36% en els dos darrers anys mentre que els sous només ho han fet un 6,5%. Això impedeix, diuen, que els joves s'emancipin. Aquest col·lectiu denuncia l'especulació amb edificis, solars i habitatges buits. Una especulació que, segons afirmen implica empreses públiques i que té el vist-i-plau dels ajuntaments.


Un altre dels aspectes en els quals posa atenció la campanya de Maulets és el creixement industrial. Segons afirmen, els centres de mercaderies que s'han ubicat al Bages suposen un greu problema ambiental i social per l'ocupació de grans superfícies de sòl i perquè les empreses logístiques no reporten beneficis econòmics als ajuntaments ni suposen la creació de molts llocs de treball. Per això denuncien que hi hagi una sèrie d'ajuntaments que 's'han apuntat al carro' de promoure i construir polígons industrials i de magatzem 'd'una manera precipitada i fets amb poca vista'.

Finalment, Maulets denuncia la pèrdua d'espais verds i de sòl agrícola a causa de la massiva urbanització del Bages. A banda de Manresa, on afirmen que 'cada cop toca menys zona verda per habitant', Maulets afirma que als pobles de la comarca s'estan urbanitzant camps abandonats o de secà que els pagesos han decidit vendre a promotors i immobiliàries perquè els 'surt més a compte' que seguir-los mantenint'.

La campanya s'inicia aquest divendres amb la inauguració d'una exposició fotogràfica al Casal La Fadulla que mostra exemples de la destrucció del territori del Bages. Aquest mateix dia es projectarà el vídeo 'Arrels de Lluita'.

La programació inclou també dos actes de carrer, que es faran els dies 2 i 8 de juny a la plaça de Sant Domènec. El primer dia l'acció tindrà com a lema 'Cases per a tothom, negocis per a ningú' i el segon 'Aturem la destrucció del territori a la comarca'.
La campanya es completa amb una xerrada que es farà el 19 de juny al Casal La Fadulla sobre alternatives a l'oferta actual d'habitatge.

Montserrat Ayala
// ACN


Aquest article es de moianès.net, el portal del Moianès i rodalies
https://www.moianes.net

La direcció d'aquesta noticia es:
https://www.moianes.net/modules.php?name=News&file=article&sid=595