Els cabirols del Moianès
Data Dimarts, 05 de juny a les 06:00:00
Tema medi ambientCabirolFa uns 38.000 anys el cabirol ja vivia al entorn de la cova del Toll. També fa uns 10.000 a la Cova dels Ossos a Collsuspina, fins fa un 2.300 anys al entorn de la Balma de l’Espluga a Sant Quirze de Safaja.

Sembla ser que  els últims que habitaven a Catalunya va ser al segle XVIII a la Vall d’Aran. La pressió cinegètica els va extingir. Würm I, II i II-III (MARCET, 1976; ESTÉVEZ, 1980ª); SAÑA, 1995 in CRUELLS & CLOP, 1995,LLONGUERAS, 1980

Els darrers anys s’han reintroduït a bastants indrets de Catalunya seguint el programa de reintroducció establert pel Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya i la Federació Catalana de Caça.

El  març del any 2004 es van alliberar disset cabirols més a Moià, a fi de completar anteriors repoblacions: nou el 1998, a Sant Feliu de Codines; disset el 1999, a Castellterçol; catorze el 2001, a Castellcir; onze el 2002 a Gallifa; catorze a Granera i tretze a Monistrol de Calders, el 2003 i onze el 2004, a L’Estany. En set anys, doncs, s’han fet vuit alliberaments, amb un total de 106 cabirols tots procedents de França.

Ara un total de 106 exemplars, més les cries nascudes d’aquests cèrvids, corren lliures donant diversitat a la fauna del Moianès.


Totes les reintroduccions porten polèmica  mes o menys infundada i d’acord sempre lligada a interessos particulars. La introducció del cabirol no podia ser menys i mentre uns estan alarmats per que  la seva proliferació desmesurada no porti problemes de regeneració en els boscos, d’altres es freguen les mans per que podran anar a caçar-los.

Particularment penso que es mes fàcil de suportar i gestionar una reintroducció de cabirols que regenerar un paisatge destruït per les flames o "arrossegat" per les cuques de la processionària. Sigui com sigui els cabirols tornen altre cop a poblar el Moianès. ¿Fins a quan? Depèn de nosaltres
ES PROVABLE QUE ANANT PER EL BOSC D’EXCURSIÓ, TROBEM AMAGADA A ALGUN INDRET UNA CRIA DE CABIROL, NO ESTA ABANDONADA, NO EM D’ACOSTAR-NOS, NI DE MOLESTAR-LA, TREURE-LA O CANVIAR-LA DEL LLOC, LA SEVA MARE JA SAP A ON ES TROBA.

Josep Lainez
genm@joseplainez.org
Grup d’Estudi de la Natura del Moianès www.joseplainez.orgAquest article es de moianès.net, el portal del Moianès i rodalies
https://www.moianes.net

La direcció d'aquesta noticia es:
https://www.moianes.net/modules.php?name=News&file=article&sid=604