Vaca d'Or de control lleter a la Caseta d'en Fermí
Data Dimecres, 06 de juny a les 20:13:11
Tema societat



La Federació
d'Associacions de Criadors de Raça Frisona de Catalunya (Fefric) ha lliurat, aquest dimecres a Vic, la Vaca d'Or de control lleter a la granja Caseta d'en Fermí de Moià i la de qualitat genètica a la Cavalleria de Manlleu.

El lliurament s'ha fet en el marc del segon Congrés Eurovacum, adreçat a productors i tècnics del sector boví.

Aquesta és la segona edició dels premis Vaca d'Or, que es va celebrar per primer cop el 2006 amb motiu dels vint anys de gestió dels controls lleters a les explotacions catalanes de la Fefric. Els premis es concedeixen a les deu primeres ramaderies segons l'Índex Fefric del Control Lleter 2006 i a les deu primeres segons la classificació per ICO (Avaluació Genètica).

El premi Vaca d'Or a la producció lletera ve determinat a partir dels controls periòdics que els veterinaris fan a les explotacions. Les vaques de la Caseta d'en Fermí de Moià donen 37,47 kg diaris de llet, amb tres munyides al dia, i no dos, com és habitual. D'aquesta manera la granja la Caseta d'en Fermí s'ha convertit en l'explotació lletera més productiva del país. En reconeixement a la bona tasca feta per la granja bagenca la Fefric ha lliurat, aquest dimecres al migdia la vaca d'Or al propietari de l'explotació, Salvador Serracarbassa. El lliurament de premis s'ha portat a terme en el marc de la inauguració del Congrés Eurovacum, a l'edifici El Sucre de Vic.

En segon lloc ha quedat el Clos, de Santa Cecília de Voltregà (Osona), i en tercer lloc Can Banyeres, de Centelles (Osona), que han obtingut la Vaca de plata i la Vaca de bronze, respectivament.

Semega Campus Agroalimentari de Monells (Baix Empordà) ha rebut un altra guardó, en aquest cas de Vaca de plata, ja que ha quedat en segon lloc en l'índex Ico, que regula la qualitat genètica del bestiar. La primera posició en aquest índex l'ocupa la granja La Cavalleria, de Manlleu (Osona), que s'ha emportat per segon any consecutiu la Vaca d'Or. La Clota de Prullans (Cerdanya), en aquesta mateixa modalitat, s'ha emportat la Vaca de bronze.

Can Soca-La Coma de Malla (Osona), Sant Martí dels Castells de Martinet (Cerdanya), El Murucuc de Gurb (Osona), JMD Allué, SL de Sucs (Segrià), Mas Caramatxel de Gurb (Osona), el Pinos Nou de Rupit i Pruit (Osona) i el Mas Isern de Vic també han estat reconegudes segons l'Índex FEFRIC del Control Lleter 2006. D'altra banda, les granges Ramaderia Can Thos de Tordera (Maresme), Sat Sant Mer 236 de Sant Esteve de Guialbes (Pla de l'Estany), la Canigó de Navata (Alt Empordà), El Clos de Santa Cecília de Voltregà (Osona), la Saireta de Vallfogona de Balaguer (Noguera), el Mas Isern de Vic i el Mas Caramatxel de Gurb (Osona) són les resta d'explotacions que també han estat reconegudes en l'índex Ico.

L'acte ha comptat amb la presència de la directora general d'Agricultura, Ramaderia i Innovació del DAR, Montserrat Gil, el president de Fefric, Domènec Canut, el president de l'Institut Municipal de Promoció Econòmica (Impe) de l'Ajuntament de Vic, Ignasi Puig, el president de Caixa Manlleu, Joan Coontijoch i el president de la delegació de la Cambra de Comerç a Osona, Oriol Guixà.

Caseta d'en Fermí, Salvador Serracarbassa, i el propietari de la granja La Cavalleria, Agustí Prat, s'han mostrat satisfets pels premis, ja que suposen 'un reconeixement al treball fet'.
La Federació d'Associacions de Criadors de Raça Frisona de Catalunya, amb seu a Vic, s'encarrega des del 1968 de realitzar el control lleter de les explotacions integrants i de resoldre conjuntament problemes relatius a la millora genètica.

Congrés Eurovacum

El creuament entre races lleteres, aportacions en el maneig reproductiu i alimentari, i les perspectives del sector són alguns dels temes que més d'una desena de ponents especialitzats en veterinària, economia i producció debatran durant aquest dimecres i dijous.

Ignasi Puig ha assegurat que en aquesta segona edició el Congrés ha 'superat les expectatives' ja que compte amb més de 350 congressistes. Per la seva banda, Montserrat Gil ha fet referències a les mancances del sector ramader de Catalunya assegurant que es troba en un moment 'complex'. Tot i començar el discurs amb un to pessimista Gil ha acabat amb optimisme i remarcant als ramaders la necessitat de ser 'hàbils i espavilats' per tal de reduir les mancances, ser competitius i tenir la millor rendibilitat.

Anna Molas // ACN





Aquest article es de moianès.net, el portal del Moianès i rodalies
https://www.moianes.net

La direcció d'aquesta noticia es:
https://www.moianes.net/modules.php?name=News&file=article&sid=606