Sobre els coloms del carrer
Data Dimecres, 13 de juny a les 06:00:00
Tema medi ambientTots els coloms domèstics son originaris del Colom Roquer el qual científicament es coneix per
Columba livia
. Els coloms que viuen i crien als nostres carrers, sotateulades, places i campanars son descendents de coloms domèstics que han deixat la dependència directe del home per tornar als seus hàbits assilvestrats, sense abandonar el àmbit antropogen.

A Catalunya i en els habitats rurals s’han creuat de nou amb els Coloms Roquers silvestres constituint una subespècie -
Columba livia livia – els quals, uns com els seus parents originaris solen campar per els camps de cereals i conreus, crien en les cingleres i penya-segats. En canvi ni han d’altres que no han perdut la seva dependència del home i  crien i viuen per els carrers, places i campanars per que en ells troben el refugi adequat per criar, l’alimentació necessària per la seva sustentació i una protecció contra els seus depredadors naturals mes directes.

Per el temps de la sembra i la collita dels cereals es formen estols bastants nombrosos amb individus que es passen el dia deambulant per els camps a fi i efecte de menjar els grans que queden estesos per terra mentre que per la nit tornen als seus refugis habituals a dins dels pobles. Així dons per aquesta època hi ha molta activitat viatgera d’aquestes aus des de els pobles als camps.

Al no existir en prou feines un factor natural que  reguli   la seva expansió fa que en molts llocs la colonització d’aquets coloms es transformi em una verdadera plaga causant despeses econòmiques considerables a les granges, graners, desperfectes i brutícia als edificis a on nien i a on s’instal·len

El  fàcil accés que tenen  els coloms en aconseguir aliment ja sigui en  sitges i graners de fàbriques i granges  o be per que se els hi dona menjar als carrers i a les places per part d’ànimes caritatives i protectores, mes sense els seus depredadors naturals ha fet que s’hagin expandit de tal manera que es molt costós tan econòmicament i de forma, controlar-los.

Si ens basem amb la ecologia mes estricte i real, fora de tota sensibilitat, comporta un desequilibri considerable que cal esmenar. Per una banda amb el retorn dels seus depredadors naturals i per l’altre, com que aquets desprès de tants anys d’absència no donarien l’abast en equilibra-ho ,  s’ha de intervenir  a base de controlar les poblacions de coloms de forma racional  inclosa la intervenció de l’administració. Per part dels ciutadans no donar menjar o que no tinguin accés a fonts d’aliments,  tapar els forats on poden niar, tancar les finestres i accessos de cases velles o no habitades. Tampoc es tracta de fer una eliminació massiva per mantenir aquest equilibri. A moltes ciutats grans com Ginebra, Niça, Basilea, Florencia, Barcelona a on els coloms son un veritable problema, inclòs de salubritat, es pretén aplicar un programa d’esterilització. Això es costos i car però es una probable solució. A Barcelona s’ha establert un altre programa que consisteix en la  reintroducció del Falcó Peregrí a la ciutat com a depredador natural dels mes directes dels coloms amb el objectiu de eliminar-los. Personalment penso que es necessitarien molts falcons els quals no hi cabrien, per espai vital,  al cel de Barcelona  no solament per eliminar-los si no també per dissuadir que els coloms desapareixien de la ciutat. Però això forma part d’altres interessos i es un altre historia que aquí al Moianès, de moment,  no ens pertoca.  Si el home avés conservat els  depredadors naturals  el problema del excés de coloms al carrer el veuríem de forma diferent sense deixar de formar part de la fauna urbana de les nostres vil·les i pobles.

Mes informació dels coloms del carrer sobre..... EL SEU ESTAT SANITARI, ELS SEUS DEPREDADORS..... http://www.joseplainez.org/GRUP%20MOIANES/XOT_OBSERVADOR/colomsdelcarrer.htm
Si voleu saber quines especies de coloms i tórtores crien i viuen al Moianès. Visiteu la nova publicaciò a  la web del GENM : “ELS COLOMS I TORTORES DEL MOIANÈS” http://www.joseplainez.org/GRUP%20MOIANES/ORNITOFAUNA/ocells-nidif/columbiformes.htm
Per consultes específiques sobre el tema genm@joseplainez.org

Josep Lainez.


Aquest article es de moianès.net, el portal del Moianès i rodalies
https://www.moianes.net

La direcció d'aquesta noticia es:
https://www.moianes.net/modules.php?name=News&file=article&sid=609