L’excedent de purins a Osona ompliria la plaça Major de Vic
Data Dimecres, 29 d'agost a les 06:00:00
Tema medi ambientEl Grup de Defensa del Ter ha fet arribar als grups amb representació al Parlament Europeu una denúncia pública sobre les presumptes irregularitats que estan cometent les administracions comarcal i autonòmica en la gestió de purins de la comarca d'Osona.


Segons aquest grup ecologista, en aquests moments s'està generant un excedent de purins de 120.000 metres cúbics anuals, una quantitat que ompliria la plaça Major de Vic amb una alçada de 33 metres, l'equivalent a 16 pisos. Un dels vocals de l'entitat, Toni Ballús, ha qualificat la situació d''escandalosa' i ha explicat que s'ha decidit denunciar la situació a Europa perquè tant el Consell Comarcal d'Osona com el DAR hi estarien implicats.

Segons el Grup de Defensa del Ter, en aquests moments aquesta problemàtica s'està incrementant i s'està produint un creixement dels volums de purins 'incontrolats'. El col·lectiu ecologista quantifica en 120.000 metres cúbics anuals els excedents ramaders que no reben cap tipus de tractament. Aquesta quantitat, afirmen, 's'escampa pels conreus de la comarca sense cap mena de control'. 

Per als ecologistes, l'opció d'evaporació dels purins en plantes col·lectives no és adequada per la gran quantitat de gas que ha de cremar. Alhora és una alternativa que no és sostenible perquè no aprofita 'ni un gram' del biogàs que contenen els purins. En aquests moments, a la comarca funcionen dues plantes d'aquestes característiques. 


El Grup de Defensa del Ter diu que aquesta situació s'està produint des de principis del 2004 i que això està afectant fonts i pous d'aigua, que es contaminen per nitrats. Als documents facilitats als grups parlamentaris, els ecologistes hi afegeixen les dades de contaminació de fonts corresponents al gener de l'any 2007. Segons aquestes dades, a principis d'any hi havia a Osona unes 54 fonts afectades per la presència de nitrats.

A més, alerten que quan s'executi la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que estableix l'enderroc de la planta de tractament de purins de l'Esquirol, el nombre de purins 'incontrolats' creixerà fins a 220.000 metres cúbics anuals. 
Els ecologistes atribueixen aquesta situació a l'increment del cens ramader de la comarca, a la disminució de les superfícies on es poden aplicar els excedents, la disminució del volum de tractament a les plantes, una relaxació en la vigilància dels sistemes de tractament individualitzat, la 'manca absoluta de control efectiu' en els excedents ramaders i al manteniment 'd'un gruix significatiu' d'explotacions en situació il·legal. 

Davant d'aquesta situació, el Grup de Defensa del Ter reclama que es faci una revisió global del model intensiu de cria de bestiar, que es disminueixi de forma efectiva i significativa la cabana porcina, que es faci un estudi detallat de les dades que aporta el Consell Comarcal d'Osona i que es doni resposta als problemes que s'evidencien en els estudis que fa l'administració. 
El Grup de Defensa del Ter acompanya la denúncia que ha fet arribar als diputats europeus amb les dades analítiques de les fonts de la comarca d'Osona, amb un informe del Consell Comarcal d'Osona sobre la gestió dels purins i amb ponències de Ramaderia, Agricultura i Sòls corresponents a l'estudi sobre el canvi climàtic a la comarca d'Osona. Segons aquests estudis, en aquests moments hi hauria més d'un milió de caps de bestiar porcí a Osona i unes 1.785 explotacions ramaderes actives. 
Segons Toni Ballús, la denúncia pública que han fet arribar als diputats europeus implica directament el Consell Comarcal d'Osona i el DAR. Per això, explica, s'ha optat per no recórrer 'a l'administració que es salta la normativa'. Es tracta, ha dit, que els grups parlamentaris decideixin si aquest és un tema prou important perquè sigui portat davant la cambra europea, ja que nosaltres considerem que les dades són 'escandaloses' i 'és important que a Europa sàpiguen que aquí no es fan les coses seriosament'.

Montserrat Ayala // ACN


Aquest article es de moianès.net, el portal del Moianès i rodalies
https://www.moianes.net

La direcció d'aquesta noticia es:
https://www.moianes.net/modules.php?name=News&file=article&sid=647