Mariano Moruja i “Grupo Vocal de Difusión”
Data Dijous, 14 de juliol a les 06:00:00
Tema culturaEl proper dissabte, 16 de juliol a les 22.00h a l’església Parroquial de Moià, podrem disfrutar d’un concert a càrrec del “Grupo Vocal de Difusión" amb la direcció de Mariano Moruja, que ens oferirà un Repertori popular argentí.
Mariano Moruja es formà al Conservatori Municipal de Música «Manuel de Falla», en les especialitats de Direcció Coral i Guitarra. Realitzà estudis a la Facultat de Belles Arts de la Universitat de La Plata i també cant amb Víctor Torres
Des del 1988 dirigeix el Grupo Vocal de Difusión.

El 1990 fou seleccionat com a becari en el curs d’Interpretació de Música Coral dictat pels mestres Carlos López Puccio i María del Carmen Aguilar en el Camping Musical Bariloche. Entre 1993 i 1999 va formar el Estudio Coral de Buenos Aires, i el 1994 assistí al Robert Shaw Choral Institute a Souillac (França).
Fou invitat el 1999 per la Federació Internacional per a la Música Coral a dictar tallers en el marc del Simposi Internacional de Música Coral a Rotterdam.
És director i integrant del grup de solistes vocals “Diapasón Sur”, que el 2003 participà en l’estrena de l’òpera de cambra “Richter” (Lorenzo-Buch), en el Centro de Experimentación del Teatro Colón de Buenos Aires, i a la seva reposició en el Theatre Paris-Villette (París). En relació amb el llenguatge teatral ha gestat i dirigit espectacles ressaltant el valor de la música com a element conductor de la posta en escena (entre altres “Entropía”, programat en la Primera Biennal de Arte Joven de Buenos Aires 1991 i “Octeto de Cuerdos- La hora Feliz”, programat en el Festival Internacional de Teatro de Buenos Aires 2003.
És professor de la Escuela de Arte Dramático del Gobierno de la Ciutat de Buenos Aires, on dirigeix el Seminari de Teatre Musical i des de 1998 és professor i co-director del Taller de Teatre Musical.

GVD- Grupo Vocal de Difusión
El GVD és una agrupació coral de cambra formada el 1982 amb la intenció d’explorar el repertori coral del segle XX i difondre material escassament abordat per altres grups.
Des de la seva creació, el GVD ha dut a terme nombroses estrenes i primeres audicions. Des de 1988 el dirigeix el mestre Mariano Moruja.
El 1990 el grup resultà finalista al certamen «Coca Cola en las artes y las ciencias».
El 1994 obté el Primer Premi en el Concurs Nacional de Cors organitzat per la UTN. El 1995 realitzà una gira per França, Hongria i Alemanya, i participà en el Concurs Internacional per a Cors de Cambra de Marktoberdorf, on obtingué el Premi a la Millor Interpretació de Música Contemporània .
El 1999 fou invitat per la Federació Internacional de Música Coral a participar al Simposi Internacional de Rotterdam, Holanda, i pel Centre Internacional per a la Música Coral per realitzar concerts a ciutats de Bèlgica i França. Participa en destacats cicles musicals como el de Música Sacra a la Catedral de Sant Isidre, els Concerts del Banco Nación i el Ciclo de Música Contemporánea del Teatro General San Martín, on protagonitzà l’estrena nacional de «Rothko Chapel» de Morton Feldman (1999) i «Cries of London» de Luciano Berio (2000 i 2002). Han editat dos CDs, el primer amb repertori universal del segle XX , que inclou obres de Frank Martin, Dairus Milhaud, Howells i el segon amb una selecció de tangos i folklore argentí, en arranjaments per a cor a capella. Des de 1996 el GVD actua cada últim diumenge de mes a les 17 h a l’Església “San Ildefonso” (Buenos Aires), en el que s’ha convertit ja en un encontre “de culte” entre el públic i el particular so del grup. Essent un grup altament qualificat tant pel que fa a la part vocal com a la musical, les versions són dissenyades en un perllongat treball d’assaig, amb alta participació dels integrants, a la manera d’un grup de cambra gran, que cerca transcendir els valors de la mera correcció musical, per avançar en un terreny en el qual els valors del text, la retòrica i l’emotivitat tenen alta incidència.
El públic que en cada concert emplena San Ildefonso espera no ja una demostració de virtuosisme coral, sinó un intent, per part d’un grup de formació professional, de compartir un espai íntim de profunda comunicació amb la música. El GVD ha estat convocat per actuar com a cor pilot en el Curs de Direcció Coral que dictarà Johann Duijck a la “Setmana Cantant de Tarragona” 2005.

Aquest article es de moianès.net, el portal del Moianès i rodalies
https://www.moianes.net

La direcció d'aquesta noticia es:
https://www.moianes.net/modules.php?name=News&file=article&sid=65