Santa Maria de l'Estany recupera un drama litúrgic medieval propi
Data Dimarts, 16 d'octubre a les 06:00:00
Tema cultura



Josep Maria Riba i Josep Sindreu durant la presentació de la segona edició del cicle de Drames litúrgics Medievals. FOTO: Marc RieraLa coral d'antics Escolans de Montserrat recuperarà aquest proper dissabte el 'Drama litúrgic de la Nativitat de Santa Maria de l'Estany'.
 
La iniciativa s'emmarca dins del projecte de recuperació dels drames litúrgics medievals d'aquest municipi del Moianès que es va iniciar l'any passat impulsat pel propi Monestir de Santa Maria de l'Estany, l'Ajuntament del municipi, el consorci del Moianès i l'àrea de patrimoni del Bisbat de Vic. Aquest any coincidint amb la recuperació d'aquest segon drama medieval també es presentarà el projecte tècnic de recuperació del Camí de Sant Jaume que passaria per Santa Maria de l'Estany.

Aquests drames medievals es van recuperar en un cicle similar durant els anys 60 al Saló del Tinell de Barcelona però des de llavors no s'havien tornat a interpretar més. L'any passat en la primera edició l'església del monestir de l'Estany es va omplir.  La iniciativa va semblar molt interessant 'pel fet que no es porta a terme enlloc més de Catalunya' segons l'exalcalde i ara coordinador de l'activitat, Josep Sindreu que considera que el cicle 'està dotat de molta personalitat'.

El drama litúrgic que es recuperarà s'emmarca dins del 'naixement de Jesús i es cantava la nit del 24 al 25 de desembre' segons assenyala Josep Maria Riba, responsable de patrimoni del Bisbat de Vic. Riba destaca el fet de ser  un drama 'propi de Santa Maria de l'Estany'. L'any passat la peça estava dedicada a l'Assumpció de Maria. Aquest any s'ha escollit un tropus llatí cantant i representat a l'introit de la Missa Major de la Festa de la nativitat de Crist. Dins la línia de recuperació dels cants litúrgics medievals l'any vinent es recuperarà ' Sponsus (verges nícies i prudents)' i el 2009 el 'Drama litúrgic de l'ascensió de crist'.

Els drames litúrgics es diferencien dels misteris perquè 'eren més reduïts a una comunitat eclesiàstica' que els misteris. Els drames tenen una representació teatral 'molt mínima' i es desenvolupen en les diferents parts del monestir.


El mateix Sindreu ha assenyalat 'el creixement' de la iniciativa en aquestes dues edicions on a més de la interpretació del drama s'hi sumen les dues conferències'. El dissabte a les 6 de la tarda es presentarà el projecte tècnic del camí de Santiago amb el subdirector general de promoció turística, Jaume Font. Posteriorment es farà una conferència a càrrec del director artístic del cicle dels drames litúrgics medievals de l'Estany, Francesc Massip.

El projecte actual que està desenvolupant la Generalitat pretén recuperar l'antic camí que des de Catalunya portava fins a Santiago i que passa per punts com Vic, Santa Maria de l'Estany o Sant Benet de Bages com s'ha exposat aquest dilluns en la presentació del cicle que s'ha fet al centre de difusió cultural del Bisbat de Vic a la capital osonenca.

Tant Josep Maria Riba com Sindreu han destacat que 'alguns d'aquests drames litúrgics medievals van caminar pel camí de Sant Jaume'. Es té constància que els drames es van arribar a cantar al temple gallec. 'Aquí el cantaven els eclesiàstics i quan ho feien  a Sant Jaume el canten els escolans'. Per Sindreu la potenciació d'aquest camí 'haurà de representar per l'Estany està més al mapa del que està'. Per l'exalcalde aquesta iniciativa li ha de donar 'la importància del que té' per fer-la arribar al gran públic per que actualment 'és molt valorat però només per especialistes'.

Marc Riera i Morató // ACN





Aquest article es de moianès.net, el portal del Moianès i rodalies
https://www.moianes.net

La direcció d'aquesta noticia es:
https://www.moianes.net/modules.php?name=News&file=article&sid=669