La futura connexió entre el Vallès i Osona pot 'tocar de mort' el Moianès
Data Dimecres, 14 de novembre a les 07:00:00
Tema medi ambient



El grup ecologista El Fanal de Moià ha començat a establir contactes amb regidors de medi ambient dels ajuntaments del territori i amb altres entitats ecologistes del Moianès per preparar una estratègia comuna davant la possible construcció d'un nou corredor que comunicaria Osona i el Vallès Oriental i que seria una alternativa a
la C-17.

Segons aquesta entitat, tot i que aquesta carretera no està dibuixada en el Pla d'Infraestructures, sí que s'hi fa referència en el Pla Territorial de les Comarques Centrals. A més, asseguren, hi ha topògrafs que ja estan treballant sobre el territori. Aquesta serà una de les principals batalles que haurà d'afrontar aquesta entitat en el futur. El Fanal commemora aquest any 2007 els seus vint anys d'existència.

Segons ha explicat la presidenta de l'entitat, Montserrat Clapers, pel que ha pogut saber aquest col·lectiu ecologista s'estan plantejant tres alternatives per fer aquest corredor. La primera, que per Clapers seria la més normal, és la que passaria per la Llagosta; una segona passaria pels Cingles de Bertí; i una tercera aniria de Mollet a Sant Feliu Sasserra i acabaria connectant amb l'eix Transversal. Si s'opta per aquesta darrera alternativa, afirma la presidenta de l'entitat, 'quedaria bastant tocat de mort el Moianès', ja que quedaria 'massa prop de l'àrea metropolitana'.

El Fanal de Moià assegura que actualment el Departament de Política Territorial i Obres Públiques està treballant en els estudis de viabilitat d'aquests tres corredors que no sortiran a exposició pública perquè aquest és un projecte que no es planteja executar fins a l'any 2016. 


Clapers recorda que fa dos anys, el Pla d'Infraestructures, contemplava una autovia de sis carrils que passava pels Cingles de Bertí i d'aquí cap a Centelles. Aquest projecte va motivar un moviment de protesta que va aconseguir que fos retirat, però segons El Fanal, en el Pla Director de les Comarques Centrals hi apareix 'una fletxa' que indica que hi ha d'haver aquesta comunicació, tot i que no s'hi dibuixa directament.

Segons Montserrat Clapers, el Fanal ha sabut 'extraoficialment' que hi ha topògrafs que hi treballen i que s'estan estudiant en aquests tres possibles corredors. Per això s'han començat els contactes amb entitats ecologistes i ajuntaments per començar a treballar el tema de forma interna. De moment, com que no hi ha cap projecte sobre la taula, l'entitat ha decidit no fer cap acció 'de cara al carrer', perquè seria molt complicat conscienciar sobre un tema que oficialment encara no existeix.

Segons el Fanal de Moià, aquesta infraestructura tindria una gran repercussió al Moianès, per les seves dimensions. Per tant, afirma Montserrat Clapers, destruiria els hàbitats a la zona de la traça de la carretera, però alhora, comportaria l'aproximació del Moianès amb Barcelona que implicaria el creixement de taques industrials i la construcció d'habitatges. La conseqüència seria que municipis que ara tenen un caràcter encara força rural, passarien a ser àrees industrialitzades i ciutats dormitori. Segons Clapers, els pobles més afectats serien Moià i Castellterçol.

Lluitar contra això serà un dels principals reptes que assumirà el Fanal de Moià en els propers anys. Aquesta entitat commemora enguany el vintè aniversari de la seva creació. Amb uns 90 socis fixos, aquesta entitat ha treballat bàsicament en tasques de conscienciació per garantir la protecció del Moianès i en accions de denúncia i reivindicació per preservar el territori.

Segons Montserrat Clapers, en el cas de la conscienciació, 'podem veure l'ampolla mig plena o mig buida'. Assegura que actualment hi ha més conscienciació que abans i que així com vint anys enrere havien de ser els grups ecologistes els qui denunciessin qualsevol agressió al medi ambient, ara es troben que hi ha persones que els van a comunicar situacions concretes.

Pel que fa a les accions de denúncia i de reivindicació, assegura que el balanç és positiu, perquè s'han aconseguit objectius, però reconeix que encara s'hauria pogut fer més feina. Ara, diu, la situació és força diferent que fa vint anys, quan no hi havia 'ni un sol regidor de medi ambient en els deu municipis del Moianès'. Ara, diu, aquesta situació ha canviat molt i s'estableixen col·laboracions amb tots els ajuntaments.

En el balanç més positiu hi ha el llistat de proteccions d'espais naturals que s'han aconseguit, com les ampliacions dels espais protegits dins del Pla d'Espais d'Interès Natural del Moianès, la inclusió de Granera i Monistrol de Calders en el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt, la de la zona humida de l'antic estany de l'Estany o del paratge natural de les Quingles, la inclusió dels cingles de Bertí i de Gallifa dins la Xarxa Natura 2000 o el reconeixement del Moianès com a corredor natural entre els parcs de Sant Llorenç del Munt i el Montseny.

En aquest període, el Fanal ha aturat projectes com un circuit de motos a Falcia i Puigsobirà (Moià), un abocador de residus a la zona de Puigmartre (L'Estany), el pas de l'eix Transversal pel PEIN de la vall de Marfà, diferents projectes d'urbanització, la construcció d'una pedrera a les Quingles de Calders, un projecte d'una gran granja de porcs a Calders, la creació de diferents pedreres, un camp de golf i una urbanització de luxe a Santa Maria d'Oló i el tancament d'un circuit de motos il·legal a Calders.

Per commemorar aquests vint anys d'història i d'activitat, el Fanal ha iniciat aquest diumenge un cicle de xerrades amb el títol 'Moianesencs voltant pel món', que es dedica a explicar viatges naturalístics de persones d'aquest territori. Aquest diumenge, al Casal de Moià, s'inaugurarà una exposició que mostrarà les activitats fetes i el material divulgatiu que s'ha editat en aquests vint anys. Alhora s'ha editat un iman de nevera amb fotografies cedides pels guanyadors dels concursos de fotografia de natura que es convoquen cada dos anys que serviran com a obsequi per als visitants de l'exposició i els assistents al cicle de xerrades.

Montserrat Ayala // ACN







Aquest article es de moianès.net, el portal del Moianès i rodalies
https://www.moianes.net

La direcció d'aquesta noticia es:
https://www.moianes.net/modules.php?name=News&file=article&sid=682