La nebulosa Carrera (S-XVI i XVII)
Data Dilluns, 26 de novembre a les 06:30:00
Tema culturaAquest cap de setmana l’he passat a Castellterçol. Necessitava una mica de descans i temps per pensar sobre la gran quantitat d’informació rebuda aquesta setmana sobre el meu primer cognom.


Resulta que des de fa un parell de setmanes he pogut anar seguint la informació on-line antiga d’una de les llistes de distribució sobre genealogia més participades (la de TINET.org). Allà he pogut veure que hi ha algunes persones interessades en el cognom i les línies que s’estenen pel Moianès, a més de constatar que estan fent una feinada enorme i restar agraït per posar-la a disposició de tots. Per això he volgut fer aquest post ràpid per veure l’estat de la qüestió i repassar les dades que hi havia trobat:

En primer lloc, una conversa electrònica amb un dels socis de la Societat Catalana de Genealogia (gràcies, Enrique!), em va facilitar les dades d’Andreu Carrera, sastre (*1620 Castellterçol + 1673 Castellterçol), que era la persona més antiga que havia localitzat en la recerca a l’Arxiu del Bisbat Vic. Tot i que les dades de la seva dona no em coincideixen del tot, també em va dir que era fill de Miquel Carrera, sastre de Castellterçol. Fins aquí tot sembla força lligat.


En segon lloc, una repassada al llibre d’Antoni Pladevall sobre la història de Castellterçol i el seguiment de la llista de distribució, m’han fet dibuixar una “nebulosa” de persones amb cognom CARRERA a Castellterçol, a cavall entre els segles XVI i XVII. La qual cosa em fa pensar que en aquell moment ja estaven ben assentats al poble.

Per dates són: Pere Carrera (1553), Miquel Carrera (c.1590, 1628, 1641, sastre o paraire), Joan Carrera (+ a. 1620, s’està al Mas Pererol), Joana Carrera (+1620, la bruixa vídua de Joan Carrera), Jaume Carrera (1620, 1628, 1630, 1639, paraire), Gabriel Carrera (1628, 1639, paraire), Magdalena Carrera (1626 vídua a Sant Julià d’Úixols), Magdalena Carrera (1628, filla donsella de Jaume Carrera), Albínia Carrera (1630, filla i hereva de Jaume Carrera), Andreu Carrera (1630, masover del Mas Vila-Rúbia de la parròquia de Sant Llogari de Castellet o de la Sala), Jacint Carrera (1639, paraire), Bernat Carrera (1647, pagès). Fora de Castellterçol hi ha Pere Carrera (1626, masover i habitant a Sant Feliu de Rodors) i Joan Carrera (1626, hereu del Mas CARRERA de Muntanyola: és el Mas La Carrera de l’Estany? O el Mas Les Carreres de Muntanyola? Tos dos estan a uns 5-10 km de distància.

Resta, doncs, visitar l’Arxiu del Bisbat de Vic per intentar trobar quina és la relació que té la meva branca dels Carrera amb aquestes persones, o amb altres que no constin en la documentació trobada fins ara. De tota manera n’hi ha prou per pensar que a finals del segle XVI, els Carrera ja estaven ben estesos per Castellterçol, tenint-ne propietats i exercint càrrecs de certa rellevància en el govern de la vila (jurats i prohoms). En resum, cal eliminar la nebulosa per convertir-la en constel·lació.

A la imatge, el Mas La Carrera, de l’Estany, d’on se suposa que sorgeix el cognom que s’esten pel Moianès (tot i que hi ha d’altres masos amb el nom Carrera propers a Sentfores i pel Bages).

Nota genealògica: Per als que em seguiu en la recerca, el referent és Andreu CARRERA, sastre, (* 1620 Castellterçol – + 1673 Castellterçol), casat amb Catherina Morató l'any 1641 (i amb Joana en 2es núpcies) i fill de Miquel CARRERA (* c. 1590 Castellterçol - +Castellterçol), sastre.

Joffre Carrera i Ferrer

Aquest article es de moianès.net, el portal del Moianès i rodalies
https://www.moianes.net

La direcció d'aquesta noticia es:
https://www.moianes.net/modules.php?name=News&file=article&sid=690