La ciència, els homes, el Moianès i la seva Herpetofauna.
Data Dijous, 24 de gener a les 21:07:17
Tema medi ambient



Parlar de la fauna o les criatures que hi han a la natura se sol interpretar parlar d’ocellets, conillets, esquirolets i floretes. Per contra ens oblidem d’altres components faunístics que hi son, es reprodueixen i moren complint un rol tant o mes important que els animalets a qui els plebs populars els considerem mes simpàtics o agradables.


Parlar de serps, gripaus, llangardaixos o dragons es encara, i en molts casos, motiu de senyar-se, de mala astrugància o d’alimanyes i la resposta mes immediata davant la seva presencia es un bon cop de tranca per xafar-les el cap. La cultura i moltes creences han fet un mal servei a aquets animalets que hi son al mon producte d’una evolució de molts milions d’anys com totes les especies inclosa la del home, per complir un rol equilibrant dins del sistema ecològic de la biodiversitat. Sense cap dubte els que mereixem un bon cop de tranca al cap som els humans, tot i amb això, a la curta o a la llarga, ja ens ho trobarem.

Parlar de serps, gripaus, llangardaixos o dragons es parlar de un grup d’animals, i no es cap dogma,  que son els mes sensibles com a BIOINDICADORS i la seva estabilitat o disminució ens marca el camí molt clar de la autodestrucció del planeta per part de la humanitat.


Antonio Muñoz Molina el seu escrit, “Lecciones de Ciencia” deia que “ Pensàvem, amb groller chauvinisme, que la espècie humana era la reina de la creació, o la cima  de la evolució de la vida sobre la terra. La Bíblia assegura que Deu crea el home a la seva imatge i semblança, i Darwin amb els seus deixebles, que ocupem el pinacle en la piràmide evolutiva. La religió i la ciència, tan divergents en quasi tot, s’aliaven per atribuir-nos la monarquia no guanyada sobre el mon, el dret a regir tirànicament a les especies inferiors. Les conseqüències de semblant idea no han pogut ser me apocalíptiques: el esdevenir a curt termini de la vida sobre la Terra està en gravíssim perill per culpa de la proliferació i el deliri arrogant de la superioritat del essers humans.

Dons resulta que també tot era mentida: si ja resultava humiliant saber que el nostra patrimoni genètic es idèntic al dels goril·les en un 97%, lo que definitivament ens baixa els fums i ens fot fora de un trono usurpat es el descobriment de que el nombre de gens necessari per constituir els homes es solament el doble dels que te una llambric. Som dons germans dels micos, cosins de les cuques i les mosques del vinagre i parents bastant propers de les serps, gripaus, llangardaixos i dragons.

A la web del GENM (Grup Estudi de la Natura del Moianès) http://www.joseplainez.org/ iniciem una nova pàgina dedicada a la HERPETOFAUNA DEL MOIANÈS que anirem ampliant i descrivint sucessivament les especies que viuen a la comarca.

Com diem a la capçalera de la web 
“ La Fauna i la Flora del Moianès constitueix un patrimoni natural de la comarca, dels seus habitants i de quins venen a visitar-la. La qualitat del seu estat de conservació denota davant de tot el mon, el grau  de la cultura, del civisme, la bona gestió de quins administren els  municipis que la composen i el benestar actual i futur de quins viuen i treballen en ella. Per respectar-la i protegir-la cal primer conèixer-la.”

Josep Lainez GENM  genm@joseplainez.org





Aquest article es de moianès.net, el portal del Moianès i rodalies
https://www.moianes.net

La direcció d'aquesta noticia es:
https://www.moianes.net/modules.php?name=News&file=article&sid=709