L’Espai Franc obre les seves portes
Data Divendres, 22 de juliol a les 06:00:00
Tema culturaEl museu de Josep Franch Clapers pretén recuperar la memòria històrica
L'Ajuntament de Castellterçol inaugurarà l'Espai Franc el proper 30 de juliol.

L’Espai Franc es presenta des del seu naixement com un espai museístic sobre l’art derivat dels moviments d’exili, guerra i camps de concentració de la guerra civil espanyola i la segona guerra mundial. Per aquest motiu obre les seves portes amb la il.lusió d’impulsar un projecte que va més enllà de les nostres fronteres i que vol integrar passat, present i futur, des de la particular perspectiva del pintor castellterçolenc Josep Franch Clapers.

L’artista ha mostrat a través d’olis, mosaics, aquarel.la, tinta xinesa, vitrall i escultura tots els ventalls de la peregrinació cap a l’exili i la vida als camps de concentració en una crònica traumàtica de gran valor artistístic però també històric.

L’Espai Franc està situat al carrer Racó 10-12, al mig de la població, al costat del futur equipament cultural El Centre i a prop de la Casa Museu Prat de la Riba amb la qual vol formar un tàndem museístic que generi un nou interès cultural pels que visiten Castellterçol.

Per tal de remodelar l’edifici i adequar-lo al seu nou ús, els tècnics municipals han tingut en compte la seguretat de les obres valorades en més de 250 mil euros, les condicions d’humitat adequades que necessiten tenint en compte els balanços tèrmics de Castellterçol en les diferents èpoques de l’any i la funcionalitat de l’espai per mostrar els diferents treballs amb la qualitat ambiental que es mereixen.

El museu és una iniciativa de l’Ajuntament que vol acostar la figura del pintor castellterçolenc a tots els públics amb la promoció de les seves obres com una experiència interactiva i sensorial a través d’una sala d’exposició i una de projeccions, una sèrie de litografies, diferents visites guiades i conferències periòdiques que impregnin al visitant de l’esperit i l’estimació que Franch Clapers té per Castellterçol, per Catalunya i per les llibertats dels homes.

El museu obrirà les seves portes el proper 30 de juliol a les 19h amb la presència del pintor, d'autoritats de la conselleria de cultura, del director del museu d'història de catalunya i de directors de museus i escoles d'art de la zona. L'horari de l'Espai Franc-museu municipal Josep Franch Clapers serà: juliol i agost de dimarts a diumenge de 10 a 13.30h i de 16 a 19h i de setembre a juny dissates i diumenges de 10 a 13.30h

Les obres

Josep Franch Clapers ha realitzat una àmplia obra plàstica de pintures a l’oli, mosaics, vitralls, tinta xinesa i escultura en un estil molt propi que ha anat més enllà de l’art ja que ha testimoniat la vida dels republicans exiliats a França de tal manera que cada un dels seus quadres s’ha convertit en material de gran valor històric.

L’Ajuntament de Castellterçol ha signat un conveni amb la Generalitat per la cessió, per un període de 10 anys prorrogables, de la seixantena de quadres de Franch Clapers que la Conselleria de Cultura té en dipòsit a l’Arxiu Nacional.

L’Ajuntament té la intenció de fer diferents exposicions temporals per a què castellter-çolencs i visitants puguin admirar les diferents obres de l’artista.

En la primera exposició hi haurà, entre d'altres, el mosaic "Pare i fill darrera la filferrada", els olis de "Camí a l’exili", "Comentant els diaris" i "La mort d’un company" i els dibuixos de tinta xinesa i gouache que mostren el camp de Gurs.

Aquest article es de moianès.net, el portal del Moianès i rodalies
https://www.moianes.net

La direcció d'aquesta noticia es:
https://www.moianes.net/modules.php?name=News&file=article&sid=73