Tres elements del Moianès al Museu de la Ciència i la Tècnica
Data Dimecres, 15 de juliol a les 17:02:36
Tema cultura



Des de la seva creació el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC), depenent del Departament de Cultura de la Generalitat,  té com una de les seves missions prioritàries la de difondre, donar a conèixer i dotar al Patrimoni Industrial de Catalunya del nivell, respecte i prestigi que es mereixen. Seguint les línies iniciades en altres països, ja fa anys va creure convenient fer una selecció dels millors elements del patrimoni industrial català per a donar-els-hi la protecció legal que calgués.
Després de més de 10 anys mantenint i difonent arreu aquests 100 elements més destacats del patrimoni industrial de Catalunya, es considera ara que cal fer una revisió dels elements inclosos, una valoració i actualització de la mateixa llista i, a la vegada una modificació i ampliació fins als 150 elements.

Els criteris de selecció dels elements que formen part dels 150 elements del patrimoni industrial de Catalunya són:  d’àmbits temàtic, segons diversitat geogràfica, criteri d’autenticitat, de testimoniatge industrial, històric, social i arquitectònic,  de valor paisatgístic i territorial i de valor estètic i artístic

Del Moianès, s’hi ha incorporat tres elements, molt emblemàtics i que formen part del projecte Ecomuseu del Moianès:

18
Rentador de llana del Roquer
Castellterçol
Paraires
22
Poues de La Ginebreda
Castellterçol
Pous de glaç
28
Forns de la calç
Calders
Forns de calç


·         El Rentador de la llana del Roquer és una construcció singular que es troba situada al costat de la riera de Fontscalents, just al darrera del polígon industrial El Vapor de Castellterçol.. és una construcció de pedra amb una volta de mig punt amb dovelles de pedra picada que formen un arc amb una volta d’uns 10 metres de diàmetre, gairebé 8 de radi i d’uns 10 metres de fondària. Sota aquesta volta s’hi troba l’ampli espai conegut com el Roquer d’uns 100 m2 de superfície.
Quan la instal.lació es va deixar d’utilitzar per rentar la llana dels tallers tèxtils, va donar lloc a un altre aprofitament, ja que es va convertir en un safareig públic per als veïns de la zona.

·         Les Poues de la Ginebreda

Les poues de glaç són unes construccions excavades d'uns 9 a 12 m de fondària per 10 m de diàmetre, amb parets i voltes de maçoneria, perfilades, la majoria fetes amb pedra, on es guardava i conservava el glaç o la neu glaçada per al bon temps. Per això estan construïdes la majoria a les voreres del riu. La construcció és molt sòlida (algunes parets arran de base tenen fins a 3 metres de gruix) i a la paret orientada a la riera s'hi deixava un portell d'un metre d'alçada per 30 cm d'amplada per tal de facilitar l'evacuació de les aigües quan la bonança de l'estiu fonia el gel sobrer.
Són un exemple típic de l'arquitectura catalana, emprant els coneixements i aplicacions de la volta romànica, creus d'aresta i contraforts medievals.
Conegueren el seu moment de brillantor en el decurs dels segles XVII, XVIII i part del XIX, quan el comerç del glaç comportà una de les principals fonts d'ingressos de la vila, junt amb el sector tèxtil. La principal consumidora de gel era Barcelona.
Poues de la Ginebreda- Castellterçol
Davant la casa de la Ginebreda, al costat de la riera, en un petit pla, es troben les quatre poues juntes construïdes en excavació vertical, que amb prou feina ultrapassen del pla un metre d’alçada.
Les poues estan situades entre la carretera i la riera de Fontscalents, on al costat hi havia les basses de gel.
En aquests moments s’està treballant en la restauració de la Poua 3 de La Ginebreda per fer-la visitable

·         Els Forns de la Calç

Conjunt de 3 forns de calç amb dependències annexes. La part original són els 2 forns paral·lels. Tenen un diàmetre de 3 m i una alçada de 5 m. Foradats al subsòl i amb revestiment interior de pedra. Cada forn consta d'una boca inferior que servia per treure les cendres i per entrada d'aire i al damunt una obertura més gran per on es carregava la llenya i s'hi posaven feixos de llenya. Aquestes donen a una avantcambra coberta per sengles voltes. Al damunt hi ha una estructura moderna amb vigues i totxo.  A la part de ponent s'hi construí un forn més modern, amb la boca coberta amb volta de maó. A la vora hi ha un pou d'aigua.
Ara el conjunt forma part del CACIS- centre d’art contemporani  i sostenibilitat-






Aquest article es de moianès.net, el portal del Moianès i rodalies
https://www.moianes.net

La direcció d'aquesta noticia es:
https://www.moianes.net/modules.php?name=News&file=article&sid=792