El Moianès i la protecció del seu territori
Data Dijous, 06 d'agost a les 19:13:13
Tema medi ambientAl Moianès hi han unes quantes hectàrees escampades, sense cap connexió entre elles, catalogades com a zones d’Interès Natural . Una espècie de bunyol, que fins ara, al menys cara a l’opinió publica, no se sap que i per que hi son i si ningú las ha gestionat o gestiona..

Si partim dels mateixos Ajuntaments els quals son els que, en teoria, tindrien que gestionar-les, ja tenen prou feina per quadrar els números per resoldre els assumptes bàsics de la ciutadania   però.... i la Generalitat, el Estat o Brussel·les? Els quals son els inventors i artificis dels projectes. Que hi pinten? .

Amb el recent aprovat Pla Territorial de les Comarques Centrals aquestes hectàrees agafen un altre fisonomia que li donen un altre context que si mai s’arriben a gestionar, com es fan a altres països, poden ser interessants i positius per la comarca i els seus habitants– veure documentació i plànols- cliqueu a Planols-Espais Oberts- Estratègies d’assentaments i d’infrastructures del Bages i Osona -


Segurament que les preguntes que molts ciutadans ens plantejarem es: En que beneficia a la Comarca i a qui? I per un altra banda:  A qui perjudica?

Quan hom s’endinsa  en aquestes intrigues i jeroglífics burocràtics i polítics comença a descobrir que no es tan negatiu com els demagògics interessats ens volen fer creure i ohm s’adona que existeixen mecanismes, instruments i estratègies per aconseguir medis de forma i medis financers per poder dur-los a terme. I jo em pregunto. I al Moianès qui mou aquests fils?.

Tenen aquesta informació el ciutadà, el empresari industrial i el agrícola, el ramader,  o el propietari  de la comarca ? Saben per que serveix? 

Dubto,  incloent a demés, en aquest mar de confusió, a  alguns dels gestors municipals. I trec aquestes conclusions per que per part també de molts  d’aquests últims  i d’altres implicats, no s’ha fet pas prou reso mediàtic per informar a la ciutadania.

Qui coneix aquests teòrics embolics? 

Es massa freqüent ser espectadors de pedra davant les desqualificacions partidistes per treure  els draps bruts a la llum entre les files polítiques i poques propostes, solucions o agafar el brau per les banyes als problemes quotidians que en realitat es el que ens preocupa als ciutadans i es lo que fa funcionar la màquina . Per això se’ls escull i per això se’ls paga.  I en el cas a que faig referència sobre la conservació i protecció de territori pesi a qui li pesi es un mal necessari.

Instruments adequats per fer les coses ben fetes hi son, però això requereix saber quines son i com aplicar-les.  Requereix, a demés,  la implicació, no solament de les forces administratives ,  de la oposició i dels tècnics, si no que hi te a veure molt la societat civil  tan com a simple ciutadà, com associació de veïns, cultural, esportiva, recreativa,  per part de les escoles i evidentment de les empreses. Però algú ha de ser el  que agafi la responsabilitat i  vulgui explicar-ho i penso que aquí hi tenen molt a dir els especialistes i els professionals ambientòlegs que no estiguin implicats en “afairs” partidistes per que en aquest cas, el qual sol ser molt comú, no son prou creïbles per la majoria.

Quan es barregen interessos partidistes, privats i polítics i cada un va a la seva dèria, la DESINFORMACIÓ es el exponent mes freqüent davant l'opinió pública

S’ha explicat a la ciutadania com funciona un territori protegit? Quins son els conceptes? Que es protegeix? Per que es protegeix? Com s’ha de gestionar? Quines avantatges hi han? Quines son les figures de protecció a Catalunya ? Les possibilitats que ofereix el plantejament urbanístic ? La Custodia del Territori?

A l’hora de escollir qui han de ser els que han d’administrar el nostre patrimoni comú,  be ens demanen el bot i  ens exigeixen pagar per poder aconseguir els objectius promesos. Però en mols aspectes transcendentals be sigui per impopulars, per temor a no perdre bots o per no saber com resoldre o explicar-ho tenint en compte que es juga el futur del país, regió , ciutat o poble, alguns d’aquests que pretenen fer de gestors, molts cops, passen de puntetes.

En el que fa referència a la protecció del territori, aspecte bàsic per el futur,  ens presenten projectes engrescadors per uns, inexplicables per els altres i que generalment no arriben a realitzar-se i  si es fan, solen ser a mitges mentre la ciutadania ens quedem amb cara de pòquer. Pot ser cal tenir el privilegi de ser un ciutadà lliure, de no estar implicat en cap partidisme, interès particular, ni partit polític per poder  explicar   EL QUE, EL PER QUE i COM de la PROTECCIÓ DEL TERRITORI.


Josep Lainez –MOIÀ-
http://www.joseplainez.org/


Aquest article es de moianès.net, el portal del Moianès i rodalies
https://www.moianes.net

La direcció d'aquesta noticia es:
https://www.moianes.net/modules.php?name=News&file=article&sid=795