Noves excavacions a la Cova de les Teixoneres
Data Dimarts, 11 d'agost a les 21:16:35
Tema culturaLa campanya d’enguany es va iniciar el passat dia 6 i finalitzarà el 28 d’agost.

Els treballs efectuats a la Cova de les Teixoneres, ubicada al municipi de Moià (Bages), havien revelat l’ús d’aquest recinte principalment com a cubill de grans carnívors (óssos, hienes, etc.), però l'any passat va començar a sortir abundant indústria lítica, ossos amb marques de tall i impactes de percussió a la zona de l'entrada, cosa que indica la utilització ocasional de la cova que en van fer els neandertals.
 
Per aprofundir més i obtenir més proves d’aquest ús,  “aquest any ampliem l’excavació en extensió a la zona de l'entrada a la Cova de les Teixoneres, concretament al nivell III, d’una cronologia aproximadament de 50.000 anys abans del present. Paral·lelament seguirem rebaixant el mateix nivell”, indica Ruth Blasco, codirectora de l’excavació i investigadora de l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social).

A la zona de l'interior de la Cova de les Teixoneres, l’equip continua amb la tasca de regularització de la superfície ja que les cates realitzades entre els anys 50 i 80 impedeixen, de moment, la total excavació en extensió. Dins de la cavitat és on es localitza la major acumulació de carnívors o el veritable cau. En aquest espai s’'han recuperat coprolits, animals immadurs, ossos digerits, etc.

D’altra banda, durant la campanya d’enguany a Moià també s’intervindrà un cop més a  la Cova del Toll, “on seguirem excavant els nivells neolítics amb l'objectiu d'arribar aquest any als estrats del Plistocè, on la cavitat funciona com a lloc d'hivernada d'óssos”, assenyala Ruth Blasco.

Entre la
Cova de les Teixoneres i la Cova del Toll hi participen en les tasques arqueològiques unes 30 persones, alguns d’ells procedents de l’Àrea de Prehistòria de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona i de l’IPHES, però a més molts són estudiants de diverses localitats de l’Estat espanyol, principalment Sevilla, Salamanca, Valladolid, Barcelona, Madrid i Canarias, així com d’altres països d’Europa (França i Itàlia).

La recerca que es realitza en aquests jaciments de Moià s’emmarca dins del projecte Compartint l’Espai: la Interacció entre Homínids i Carnívors  al Nord-est Peninsular, que desenvolupa l’IPHES.

Aquest article es de moianès.net, el portal del Moianès i rodalies
https://www.moianes.net

La direcció d'aquesta noticia es:
https://www.moianes.net/modules.php?name=News&file=article&sid=797