La Dansa de Castellterçol i el Ball del Ciri
Data Dimecres, 24 d'agost a les 10:11:47
Tema cultura



Dilluns de la Festa major (29 d’agost), a les sis de la tarda, s'intepreta el Ball del Ciri. Al llarg dels compassos, les tres parelles, que porten un Ciri i un Ram -símbols de la responsabilitat que comporta ser administradors dels Sants Màrtirs de la Parròquia- els traspassen a les altres tres parelles. Un acte que simbolitza la fi de la Festa Major.

Cada any, a finals d'agost i quan s'acaba ja l'estiu, té lloc a Castellterçol la Festa Major. Potser actualment és el comiat de les vacances per a molta gent (sobretot pels escolars). Antigament però, era la celebració del final de la sega, del batre i del treball dur de tot l'estiu. En els darrers anys, el quart diumenge d'agost és el dia central de la festa, la qual comença el dissabte abans i acaba el dimarts següent. En total, són quatre dies de balls, cançons i gresca. Potser unes de les tradicions més notables d'aquesta festa són els balls de la Dansa de Castellterçol i el Ball del Ciri.

Sis parelles són les encarregades de ballar les danses a la Plaça Vella, el diumenge i dilluns de la Festa Major. L'inici d'aquests balls es pot datar ben entrada la meitat del S.XVII i el seu origen és religiós.
La Dansa de Castellterçol és una dansa solemne, senyorial i d'una gran bellesa coreogràfica.Tenen una gran tradició, no tan sols a Castellterçol, sinó que també tenen renom arreu de Catalunya. És per això que durant els dies de la Festa Major el nombre de gent que normalment hi ha al poble es triplica. L'any 1897 la poetessa sabadellenca Agnès Armengol de Badia va contribuir a la restauració dels balls escrivint una lletra i fixant en partitura llurs melodies. D'aquesta manera, si la pobra economia local no permetia pagar uns músics, la Dansa podia continuar-se ballant al so d'un cor. Avui en dia és una cobla qui en toca la música.
Una música suau acompanya l'entrada dels balladors que fan un passeig d'entrada, lent, marcant els punts i giran el cap envers la seva parella. A mida que van avançant i formant cercle, els balladors i balladores s'aparellen posant-se un cara a l'altre, en el mateix cercle que han format.
A partir d'ací, al compàs de la música, els nois van cap enfora del cercle tot puntejant, i les noies cap al mig, agafant-se graciosament les faldilles.
Després els balladors ofereixen cavallerosament la seva dama, als membres del consistori i autoritats assistents per tal que donin una volta en el seu lloc, com un oferiment i a la vegada distinció a aquells que regeixen el benestar dels ciutadans de la vila. En el cas que l'a ritual. Quan tots els balladors tornen a recuperar la seva parella, inicien altra vegada la passejada.
Dilluns de la Festa major, a les sis de la tarda, s'intepreta el Ball del Ciri. Al llarg dels compassos, les tres parelles, que porten un Ciri i un Ram -símbols de la responsabilitat que comporta ser administradors dels Sants Màrtirs de la Parròquia- els traspassen a les altres tres parelles. Un acte que simbolitza la fi de la Festa Major.





Aquest article es de moianès.net, el portal del Moianès i rodalies
https://www.moianes.net

La direcció d'aquesta noticia es:
https://www.moianes.net/modules.php?name=News&file=article&sid=86