XIII Mercat de la Prehistòria
Data Dilluns, 26 d'abril a les 07:00:00
Tema culturaEl Mercat de La Prehistòria, és una activitat única e innovadora a Catalunya i a la Península Ibèrica, que enguany arriba a la seva XIII edició.

El seu objectiu és apropar la prehistòria a tothom, d’una manera lúdica, divertida, on es pot tocar, manipular i aprendre, alhora que intenta mantenir el rigor científic del període que desenvolupa.

Paral·lelament l’activitat esdevé un marc de referència per Museus i Coves amb continguts sobre la prehistòria per ser un punt de reunió d’aquestes entitats, i al mateix temps ser un punt de difusió del seu patrimoni i activitats als visitants de l’activitat. L’any 2009 van participar 22 Museus, Centres d’Interpretació de la Prehistòria d’arreu de Catalunya.

Amb les seves XII edicions, el Mercat s’ha convertit en una referència obligada per a la divulgació de la prehistòria, en un punt de reunió i d’intercanvi d’experiències entre persones, empreses i institucions vinculades amb la prehistòria a Catalunya, a la Península Ibèrica i a Europa. Cal senyalar que aquest és un esdeveniment únic d’aquestes característiques a Catalunya i Espanya.

L’activitat central es desenvolupa cada any, el segon diumenge de maig al Parc Municipal de Moià, i les activitats complementàries tenen lloc la setmana anterior i posterior a l’activitat central, i cada any introdueix elements d’innovació.

Des de les primeres edicions i complementant l’activitat central del diumenge s’han organitzat conferències d’arqueòlegs, paleontòlegs i geòlegs de renom; el Mercat Escolar de la Prehistòria amb la participació d’escolars de tot Catalunya; s’han realitzat exposicions temporals; Cursos de formació i difusió de la prehistòria oberts a tothom; excursions per conèixer la prehistòria al Moianès i d’altres indrets de Catalunya; Cinefòrums; gimcanes prehistòriques; caminades populars; lectures i tallers a la biblioteca; obres de teatre amb la participació d’actors voluntaris moianesos; demostracions de construcció de cabanes, ceràmica o tints naturals i també en dues ocasions una demostració d'una cuita de ceràmica amb els sistemes de l'època neolítica,...

En dotze edicions el Mercat de la Prehistòria s’ha consolidat plenament i hores d’ara s’ha convertit en referència de les activitats que es desenvolupen a Moià.

En les darreres edicions s’han congregat fins a 10.000 visitants, organitzat un centenar de tallers i demostració d’activitats prehistòriques, han participat una vintena de Museus i Coves, i també s’ha comptat amb la col·laboració d’entitats i  associacions de Moià (Geganters de Moià, Cercle Artístic de Moià, l’Agrupament Escolta Mossèn Amadeu Oller, la Biblioteca de Moià, El Consorci del Moianès, L’associació de Caçadors de Moià, L’Esplai d’Avis de Moià, Ràdio Moià, ABIC...).

En l’organització hi participen al voltant de dues-centes persones entre monitors per activitats didàctiques, participants en les representacions teatrals, personal d’organització en general i col·laboradors.

Activitats previstes

Diumenge 9 de Maig de 10h a 15h. Acte Central del Mercat de la Prehistòria

L’acte central de l’activitat es realitza el segon diumenge de maig al Parc Municipal de Moià, d’accés gratuït i alhora un entorn verd que és un bon escenari natural per l’activitat.

A partir de les 10h del matí un centenar de tallers i activitats didàctiques es reparteixen entorn del Parc. Les activitats són totes del període prehistòric, comprès aquest període des del Paleolític Inferior i fins l’edat de Bronze. Els participants poden aprendre, observar i realitzar: talles de sílex, encesa de foc, tir amb arc i propulsor, ceràmica, remeis naturals, tractament de la pell i el teixit, tractament de l’os, fosa de metall, arqueologia experimental, pintura rupestres, art moble e immoble, rituals d’enterraments, jocs de cucanya prehistòric, cuita i tractament de productes per menjar,...

Més d’una vintena de Museus i Coves, situats a la plaça central del Parc, tindran una parada de difusió del seu centre i realitzaran també algunes activitats didàctiques dels productes que ofereixen.

Una zona del parc estarà condicionada per la realització d’un espectacle de titelles prehistòriques pels més petits; una altre zona hi haurà l’opció de fer un vol a cavall o amb burro català; una altre àrea estarà dedicada a degustar la cuina i beuratges prehistòrics.

Entre els elements més interessants serà la zona on s’escorxarà al llarg de tot el matí dos senglars amb eines de sílex; i la zona on hi haurà els gegants prehistòrics de Moià, El Toll i la Toixonera, que a més d’acompanyar-nos en diferents moments faran els seus balls prehistòrics.

Un grup d’actors amateurs, representaran durant tot el matí com vivien les tribus prehistòriques, interactuant amb el públic.

Una activitat addicional, que va tenir molt èxit l’any passat, serà atreure als visitants perquè vinguin disfressats de prehistòrics. En aquest sentit tothom qui vingui caracteritzat rebrà un petit obsequi, i a última hora del matí entre els diferents visitants disfressats es sortejaran alguns premis.

Activitats Associades al Mercat de la Prehistòria

IX Mercat Escolar de la Prehistòria, de 3 al 7 de Maig

Durant la setmana prèvia al Mercat de la Prehistòria, es preveu que uns 1500 escolars i un centenar de mestres participin en aquesta activitat en el Parc Prehistòric de les Coves del Toll.

Els alumnes podran descobrir aquest període de l’home primitiu mitjançant la visita a la Cova del Toll i la realització de dotze activitats didàctiques pròpies dels homes de la prehistòria: pintures facials amb pigments naturals; els tatuatges; el teixit i la pell; el cànem i el seu tractament; la talla de sílex; l’encesa de foc; els instruments musicals a la prehistòria; la molta de gra; la cuita de menjar amb forn neolític; el treball de l’os; la cacera amb arc i propulsor i els remeis naturals.

Aquesta activitat és molt sol·licitada per les escoles de Catalunya, que quan la descobreixen any rere any, repeteixen l’activitat. De fet des del setembre de 2009 les places ja varen quedar cobertes.

Setmana de la Prehistòria a la Biblioteca de Moià, del 3 al 7 de maig

La Biblioteca de Moià, com cada any col·labora en aquesta festa amb un recull expositiu dels llibres que sobre aquesta temàtica disposa en el seu fons bibliogràfic.

El dimecres 5 de maig a les sis de la tarda hi haurà Cinema Prehistòric.

El dijous 6 de maig a 2/4 de sis de la tarda, taller prehistòric per a nens i nenes a partir de cinc anys.

“Caminem per la Prehistòria del Moianès”, diumenge 9 de maig

El mateix dia del Mercat i amb la col·laboració de l’empresa “Rivendel”, s’organitza una caminada popular per descobrir paratges inèdits de la prehistòria del Moianès. L’activitat és gratuïta. Els participants obtindran un petit obsequi.


Marta Fàbrega

Museu Municipal-Coves del Toll
c. Rafael Casanova núm. 8
08180 Moià
Tel. 93-8209134 Fax. 93-8208535
info@covesdeltoll.com
www.covesdeltoll.com


Aquest article es de moianès.net, el portal del Moianès i rodalies
https://www.moianes.net

La direcció d'aquesta noticia es:
https://www.moianes.net/modules.php?name=News&file=article&sid=921