XV Fira del Rellotge a Sant Feliu de Codines
Data Dijous, 29 d'abril a les 08:00:00
Tema culturaPresentació oficial de la Fira:

Dimarts, 4 de maig a les set i mitja de la tarda, al Palau Robert.
Presentació oficial de la Fira a càrrec del President de la Fira, Sr. Josep Vilanova.
Lloc: Palau Robert, “Les Cotxeres”, Passeig de Gràcia núm. 107, de Barcelona

Exposició El Rellotge i l’automòbil  i de les peces de la subhasta:

Dissabte 15 de 11:00h a 14:00h i de 17:00h a 20:00h. Diumenge 16 de maig de 09:00h a 14:00h.
Lloc: Sala d’exposicions i subhastes del Casal Cultural Codinenc, Carrer Mossèn Josep Rossell, 2 de Sant Feliu de Codines.

Diada Central de la XV Fira del Rellotge de Catalunya: 

Diumenge, 16 de maig, durant tot el matí.
Visita de la XV Fira a càrrec dels organitzadors, de les autoritats i convidats.
Lloc: a la Plaça del Rellotge i carrers annexes de Sant Feliu de Codines.

Subhasta de la XV Fira del Rellotge de Catalunya:

Diumenge, 16 de maig a les 17 hores.
Tradicional subhasta de la Fira del Rellotge.
Lloc: Sala de Teatre  del Casal Cultural Codinenc, al Carrer Mossèn Josep Rossell, 2 de Sant Feliu de Codines


El Rellotge i l’Automòbil

Després de l’invent revolucionari de la màquina de vapor, que amb la força i potència mecànica instal·lada als trens i als primers carros traslladava persones i mercaderies substituint la tracció animal, apareix el rellotge informatiu de mesura del temps amb la distància (velocitat), o sigui, el  velocímetre o tacòmetre.

No solsament aquest, sinó que en aquests medis de locomoció s’acompanyen paulatinament els rellotges de pressió d’aigua, d’oli, de temperatura de l’aigua, d’ampers de bateria, de registre de capacitat de combustible, etc. Però d’aquests en parlarem en una altra ocasió. Enguany ens centrarem en el rellotge horari, també incorporat al cotxe.

A principis del segle XX, quan es va popularitzar l’automòbil de combustió interna -conegut com el de benzina-, molts usuaris de cotxes  varen incorporar el rellotge horari al tablier com a novedòs i complementari. El xofer havia d’estar pendent amb els cinc sentits dels diferents “orgues” de l’automòbil i, per descomptat, de la carretera. Per tant, era més adient tenir el rellotge a la vista que no a la butxaca.
 
Més endavant, pel voltant dels anys 20, ja es comencen a integrar les esferes dins del panell d’instruments o tablier. Des de llavors ja podem dir que quasi tots els automòbils el porten incorporat, sigui mecànic o elèctric. Posteriorment, ja en l’era moderna, aquest rellotge és digital i electrònic.

En l’exposició d’enguany podrem contemplar aquests rellotges des de l’inici del cotxe fins als nostres dies. Alguns d’ells amb l’anagrama de la marca, com poden ser Ford, Fiat, Hispano-Suiza, etc.
Actualment hi ha molts fabricants de rellotges que estan lligats amb alguns models amb marques d’automòbil, com per exemple Breitling a Bentley, IWC a Mercedes AMG, Chopard a la cursa Mille Miglia, etc. També alguns pilots famosos com Fernando Alonso, Michael Schumacher, Felipe Massa o molts d’altres patrocinen marques de rellotges de canell conegudes i capdavanteres.

És per això que aquest any dins la nostra fira i exposició donem peu i ressò a aquests lligams del rellotge horari amb l’automòbil i els automobilistes.
Bona fira!


Aquest article es de moianès.net, el portal del Moianès i rodalies
https://www.moianes.net

La direcció d'aquesta noticia es:
https://www.moianes.net/modules.php?name=News&file=article&sid=922