1r Concurs Internacional de Gos d'Atura
Data Dilluns, 27 de setembre a les 08:00:00
Tema culturaDissabte 2 d’octubre
A les 16.30h, Inauguració del Monument al Pastor
Un pastor que medeix aproximadament 3 metres, acompanyat d’unes 5 ovelles i 2 gossos d’atura, realitzats amb pedra, ferro, coure, fusta... un monument excepcional!
El monument s’ha realitzat per gent del poble. Se situarà a l’entrada de Castellterçol just amb la cruïlla de Castellcir. A l’acte hi assistiran les autoritzats de les dues viles i autoritzats del món del pastor.

A les 17h, Rebuda de tot el Ramat de la Transhumancia
Més de 2.000 ovelles arribaran a Castellterçol per a fer parada de la Transhumància, passaran pels principals carrers del poble! A l’arribada del ramat a la Taiadella; el pastor Miquel Julià i en Jaume Ribot (propietari de les herbes del Roc Blanc de la Molina i Pla d’Anyella)  ens faran una explicació de com ha resultat aquesta pastura del 2010.

Diumenge 3 d’octubre
A les 10:30h, inici del primer Concurs Internacional i el XIX Concurs de Gos d’Atura de Castellterçol amb participants provinents de Catalunya, el Pais Vasc, França...
El concurs començarà a 10:30h del matí al camí de la Bassola, entre Castellterçol i Castellcir; abans però els pagesos tindran un esmorzar per començar a agafar forces. Un cop les ovelles estiguin preparades, els concursants podran començar la primera prova la qual es divideix en 3 parts:
            1-pretén valorar l’obediència del gos. El pastor l’ha d’enviar cap al carreró marcat amb  banderoles. A més de fer-lo passar sense que es deixi cap banderola, el jurat farà passar el gos en  dues ocasions.
            2-el gos haurà d’entrar amb suavitat les ovelles, conduir-les i mantenir-les parades uns segons dins el cercle assenyalat davant del pastor.
            3-fer passar el ramal pel portell assenyalat.


Es faran els canvis de ramat necessaris per evitar que hagin de passar dues vegades les mateixes ovelles pel mateix portell.
La prova finalitza quan:
-totes les ovelles hagin passat el portell
-s’hagi exhaurit el temps previst per la prova
-es desqualifiqui el participant perquè el gos mossega o desobeeix reiteradament, bé perquè el pastor abandona el lloc delimitat o per qualsevol altre motiu que el jurat consideri.

Un cop superada aquesta primera fase, que sols passaran els gossos que hagin obtingut les millors qualificacions a la primera fase, els gossos hauran d’anar a buscar el ramat seguint les indicacions del director. Un cop arreplegades les ovelles, el gos haurà de fer-les entrar dins el pletiu i acte seguit, fer-les sortir.

Aquest any, amb la voluntat de promocionar la celebració del I Concurs Internacional de Gos d’Atura, es vendran plaques i cava del Concurs amb edició limitada.

Aquest concurs ha convertit Castellterçol en un dels importants pobles que lluita per a la difusió de la raça del gos d’Atura entre el públic menys especialitzat. És una bona ocasió per apropar-nos a la població, gaudir d’una magnífica actuació i al mateix temps d’una oferta turística i gastronòmica de qualitat.

La mesa del Jurat estarà composta per veterinaris i organitzadors tècnics de diferents punts del país. A més, el concurs es regeix pel reglament adoptat per la Federació de Concurs de Gossos d’Atura dels Països Catalans.

Breu referència històrica
"A Catalunya tenim un gos de pastor o “can d’aturar”; el Gos d’Atura Català amb les seves dues varietats: la de Pèl Llarg i la de Pèl Curt, aquest darrer també anomenat Cerdà. Una altra variant, amb una identitat més o menys pròpia, seria el Gos d’Atura de Cerdanya, tant de pèl llarg com curt, però lleugerament més gran i robust que el Català. I tampoc ens hem d’oblidar del Gos d’Atura Aranès, llur origen més probable ben bé podria estar en el “Berger des Pyrénées” de pèl llarg.

El Gos d’Atura, auxiliar imprescindible dels pastors actuals, és un típic gos de pastor: rústec, frugal, fidel, obedient, resistent, bordador, vigorós i reservat. És un animal de grandària mitjana, amb un gran ventall de colors de pelatge, essent el més característic el de color canyella, en les seves diferents gammes. S’adapta perfectament a diferents situacions; des de la comoditat d’una vivenda, a les extremes condicions climatològiques de l’alta muntanya, i això el fa ésser un perfecte company de joc o un excel·lent conductor de ramats", així es descriu a aquesta singular raça de gossos des de
www.rac.uab.es

Més informació a
g.premsa@diba.cat o al 93 866 61 88
Al mateix dia es poden realitzar entrevistes amb els organitzadors i pagesos i gravar imatges esplèndides del concurs.


Ajuntament de Castellterçol


Aquest article es de moianès.net, el portal del Moianès i rodalies
https://www.moianes.net

La direcció d'aquesta noticia es:
https://www.moianes.net/modules.php?name=News&file=article&sid=983