Benvingut a moianès.net
Portada Els més llegits Correu Galeria fotogràfica Fòrums

Índex
· Inici
· Arxiu de notícies
· Bibliografia, mapes i vídeo reportatges
· Buscar
· Els més llegits
· Enllaços
· Enquestes
· Enviar article/notícia
· Fòrums
· Google-cerca
· Preguntes freqüents
· Suggeriments
· Temes
· Vista darreres publicacions

Articles a l'atzar

societat
[ societat ]

·Mercat d'Olis i Vins a l'Estany
·Presentació i activitats d'Osona Horse Malla
·La Fundació ”la Caixa” selecciona una iniciativa del Moianès
·Sant Llorenç Savall celebra la seva fira de Sant Ponç
·2ª Fira de la Dona de Sant Llorenç Savall
·Fira de Santa Llúcia de Sant Llorenç Savall
·Mas Trullàs de Calders entre els guanyadors dels concurs d’hamburgueses
·Mercat de l'Oli i de Nadal de Cabrianes – Sallent - Cornet
·Festival gastronòmic de l'hamburguesa de carn de vedella autòctona

Menú per Categories
· Totes les Categories
· Aportacions
· Bages
· Berguedà
· Calders
· Castellcir
· Castellterçol
· Catalunya
· Collsuspina
· Comarques Centrals
· Granera
· Internacional
· L'Estany
· Lluçanès
· Moià
· Moianès
· Monistrol de Calders
· Osona
· St. Quirze Safaja
· Sta. Maria d'Oló
· Vallès Occidental
· Vallès Oriental

Segueix-nos també a facebook
Cliqueu aquí per entrar a facebook

El temps

Cliqueu aquí per a veure dades meteorològiques de Moià a temps real
Meteo Moià
Cliqueu aquí per a veure dades meteorològiques de l'Estany a temps real
Meteo l'Estany
Cliqueu aquí per a veure dades meteorològiques de l'Estany a temps real
Meteo Collsuspina
Cliqueu aquí per a veure dades meteorològiques de l'Estany a temps real
Meteo Monistrol
Cliqueu aquí per a veure la imatge més gran
Meteosat

El temps a Catalunya
Cliqueu aquí per a veure la predicció a curt termini

  
moianès.net, el portal del Moianès i rodalies: cultura

Buscar dintre d'aquest tema:   
[ Anar a la portada | Selecciona un tema nou ]

Vallès Oriental: Sant Climent del Flequer a Sant Feliu de Codines
cultura

Pensem el Tomàs Irigary Lopez, i l’Antonio Mora Vergés, que l’advocació d’aquesta ermita, es Sant Climent I, papa i màrtir; aquesta hipòtesi entenem la corrobora i/o reforça l’aplec que el Centre Excursionista Sant Feliu hi celebra cada any, al mes de novembre.

Alguna dada de la vida d’aquest sant: se’l considera deixeble directe dels apòstols. Fou el tercer successor de sant Pere en la seu romana, Tot i que consta com a màrtir, no hi ha testimoni del seu martiri. Va escriure una carta als cristians de Corint, que és el primer document papal que tenim. Són seves les paraules: “Per Jesucrist se’ns han obert els ulls del nostre cor”.

Els marquesos de Dou, propietaris l’ any 1776 del mas del Flequer feren reedificar la capella de Sant Climent, que estava i està avui encara en terres del mas. La trobem situada a la punta d’una serra, i ens expliquen que s’aixecà l’edifici actual al costat d’una anterior capella, de la que hom presumeix antiga construcció, però que trobem documentada únicament des del segle XV.

Avui la capella es coneix com Sant Climent del Flequer.


Enviat per Redaccio el Dijous, 21 de setembre a les 07:19:19 (18 Lectures)
(Llegir més... | 41919 bytes més | Comentaris | Vallès Oriental | Puntuació 0)

Moià: Biblioteca de Moià - Agenda setembre 2023
cultura

Exposició de fotografies ‘Entre el cor i el cap’ d’Alba Monfort MestreL'exposició reflexiona al voltant dels diàlegs interns entre els pensaments i els sentiments. Les fotografies mostren moments de confusió, de claredat, d'intuïció i ens suggereixen un camí.

Divendres 1 de setembre a les 18h

Taller: ‘Jocs d’equilibri’ Juguem amb l’art i la ciència fent escultures mòbils a càrrec de Catàrtic.

Estem en l’Any Copèrnic, ara fa 550 anys del naixement d’aquest genial astrònom polonès. Per commemorar-ho, us proposem un taller en què experimentarem amb les nocions d’equilibri, ordre i moviment, conceptes fonamentals en la teoria heliocèntrica de Copèrnic, que defensava que els planetes giren al voltant del Sol, i no a l’inrevés.  

Famílies amb infants de 6 a 12 anys. Inscripcions a: http://bit.ly/tallerbibmoia

Places limitades.

Dimarts 19 de setembre a les 18.30

Trobada de clubs de lectura de les biblioteques del Bages Berguedà i Moianès a Navarcles per fer tertúlia sobre la novel·la Les nostres mares amb la seva autora, l’escriptora i periodista Gemma Ruiz.

Dilluns 25 de setembre a les 19.30

Tertúlia sobre la novel·la La memòria més secreta dels homes de l’escriptor senegalès Mohamed Mbougar Sarr, amb el traductor del llibre, Oriol Valls.

Novel·la guanyadora el Premi Goncourt 2021.

Amb la col·laboració de la Institució de les Lletres Catalanes.

Divendres 29 de setembre a les 19.30

Xerrada participativa: ‘Som el centre de l'Univers o un planeta qualsevol?’ a càrrec de Rat Parellada Llobet i Carles Schnabel Gimeno.

Tenim la sensació que la Terra està quieta, i que tots els astres del cel es mouen al nostre voltant. En aquest taller jugarem a comparar la Terra com a centre de l'univers i com a planeta que gira al voltant del Sol. Aristarc de Samos, 270 anys abans de Crist, ja va proposar que la Terra es mou. Gairebé 2000 anys més tard, ho va confirmar Copèrnic. Vols posar-te en la pell d'aquests dos grans astrònoms?

Commemhora 2023: en motiu dels 550 anys del naixement de Nicolau Copèrnic.

Col·labora Cercle Artístic Moianès.

 

Biblioteca de Moià


Enviat per Redaccio el Dijous, 14 de setembre a les 14:02:57 (19 Lectures)
(Comentaris | Moià | Puntuació 0)

Sta. Maria d'Oló: La fàbrica modernista de Santa Maria d’Oló
cultura

L’any 1920, Joaquim Borràs Ferrer - de la colònia Borràs de Castellbell i el Vilar - comprava la fàbrica dita aleshores del ‘ Pastor ’; diuen les cròniques que fou rebut amb una orquestra per l’ajuntament de l’època, aquest idil·li es perllongarà fins al començament de la dècada dels seixanta, en que l’estultícia de les elits polítiques deixarà caure la industria tèxtil catalana.

La descripció tècnica ens diu; conjunt fabril que imita l'estructura de colònia closa. Una mica separades de la fàbrica, hom troba els habitatges dels treballadors (blocs de pisos) i la reixa que tanca el conjunt.

De tota l'estructura industrial, formada per diverses naus construïdes en diferents èpoques, destaquen les dues construccions dels extrems. Ambdues són de planta rectangular amb coberta a doble vessant i amb el carener perpendicular a la façana.

L'edifici de la banda nord, destinat a despatxos i magatzem, té uns interessants espais oberts amb decoracions de maó. El de la banda sud, habitatge de l'amo, destaca pel mateix tipus d'obertures amb predomini de balcons i per unes rajoles que representen la Verge de Montserrat amb un fanalet al seu damunt amb treball de ferro forjat.


Enviat per Redaccio el Dijous, 17 d'agost a les 09:05:53 (68 Lectures)
(Llegir més... | 22233 bytes més | Comentaris | Sta. Maria d'Oló | Puntuació 0)

Moià: Biblioteca de Moià - Agenda agost 2023
cultura

Tot el mes d’agost

Trobareu la Bibliopiscina a la piscina municipal, on es podran consultar revistes, contes infantils, còmics, novel·les... lectura refrescant  per fer passar la calor.

Fins el 25 d’agost

Exposició ‘Espais Pensants’ del fotògraf Carles Rodríguez

Retrats d'escriptors/es en el lloc on comença tot, treballen, creen, on es cuina el relat. L'interès no serà la persona ni l'obra, serà el context, l'ambient, el lloc on pensen, documenten, gaudeixen i pateixen... on escriuen, a casa seva, al despatx, al jardí, on sigui.... la personalitat de cadascun es reflecteix on treballen, l'espai explica com són.

Fins el 25 d’agost

Vine a gaudir de la biblioteca al Parc. Consulta de llibres i revistes a l’ombra dels plataners. Cada tarda de 18 a 20h, menys els dies que hi ha activitats.

Divendres 11 d’agost a les 19

Per Festa Major espectacle de màgia al Parc amb ‘Un ritme màgic’ amb el mag Rovi.

Què passa quan es barreja la màgia i la música? I si a més li afegim un toc d’humor? Doncs que apareix “Un ritme màgic”! Un espectacle on el ritme no s’atura mai, on grans i petits no només gaudiran de l’espectacle, sinó que en formaran part tot participant.

En aquest espectacle, el Mag Rovi ha combinat el ritme de les cançons amb l’elegància dels jocs de mans, aconseguint una mescla màgica. Evidentment les dosis d’humor hi estan assegurades durant tot el show.

De ben segur que el públic s’emportarà una melodia màgica dins seu i un somriure d’orella a orella.

Aconseguireu seguir-ne el ritme?


Enviat per Redaccio el Dissabte, 05 d'agost a les 08:09:29 (53 Lectures)
(Llegir més... | 24567 bytes més | Comentaris | Moià | Puntuació 0)

Berguedà: Santa Maria de la Quar. El Berguedà oblidat
cultura

ESantuari de la Quarls ulls encara ens feien pampallugues al Joan Escoda Prats i a l’Antonio Mora Vergés, quan divisàvem encinglerat a 1069 m, dalt d'una mola rocosa, en un pla envoltat per un cingle vertical que ateny més de 100 metres, damunt el coll de Jovell, des d'on domina una magnífica panoràmica sobre la vall de Merlès, el Berguedà i els cims pirinencs, el Santuari de la Mare de Déu de la Quar.

Pujàvem per un accés consolidat amb formigó, el lloc correspon a l'antiga parròquia de Santa Maria de la Quar, esmentada ja el 839 en l'acta de consagració de la catedral d'Urgell amb el nom d'Illa Corre (probable llatinització de Lakorr, variant sufixal del basc lakarr “munt de grava”, que deu referir-se al penyal on s'alça).

A partir del 840 hi hagué un retrocés en el poblament de tota la comarca que motivà una forta desorganització política i religiosa, i la parròquia possiblement fou abandonada.

Amb la represa de Guifre el Pelós, a partir del 879, s'establiren al territori un sèrie de pagesos que passaren a estar sota la jurisdicció del representant del comte, el vicari del veí castell de la Portella. Fou llavors que l'església va ser reedificada i consagrada pel bisbe Nantigís el dia 1 de desembre del 899. Una mala lectura de l'acta de consagració (“ut veniret ad ecclesias idolorum consecrandas” per “ut veniret ad ecclesias illorum consecrandas”, error rectificat per Cebrià Baraut) havia donat peu a una sèrie d'interpretacions sobre suposats altars d'ídols pagans o sobre una possible profanació de l'església per part dels musulmans, avui dia sense cap fonament. El territori assignat a la parròquia anava des de la riera de Merlès, al riu de Borredà, fins a la serra del Mascaró, al Montsent, i els Quadres (topònim no identificable), i segurament comprenia els territoris actuals de la Portella i de Sant Maurici.


Enviat per Redaccio el Dimecres, 12 de juliol a les 08:43:12 (111 Lectures)
(Llegir més... | 25329 bytes més | Comentaris | Berguedà | Puntuació 0)

Moià: Comença el 40è Festival Viñas de Moià
cultura

Veure tota la informacióDiumenge 9 de juliol comença el 40è Festival Inernacional de Música Francesc Viñas de Moià.

El Festival Viñas, un dels més veterans de Catalunya, organitzat per Joventuts Musicals de Moià, celebra aquest aniversari rodó amb bona part de la programació dedicada a la veu, en homenatge al tenor moianès: la Coral Cantiga amb la Cobla Sant Jordi amb repertori de cor i cobla, les veus ètniques d'arreu del món de l'Ethno Catalonia, la música barroca del Polifem Consort amb el programa A l'ombra de Farinelli, dirigit per Jordi Domènech, i l'òpera Tosca que es presentarà escenificada.

La inauguració anirà a càrrec dels artistes residents de Joventuts Musicals, el Tempus Trio, residents a Salzburg i que estan triomfant arreu d'Europa.

També es comptarà amb el pianista Albert Guinovart, a qui es retrà homenatge, ja que fou el primer artista programat per Joventuts Musicals ara fa 25 anys i tan lligat als inicis del Festival, quan hi acompanyà assíduament la soprano Victòria dels Àngels.

La programació es completa amb els Solistes de l'AIMS, integrats per solistes de les millors orquestres europees.

Els escenaris dels concerts seran els Jardins de Can Viñas, el Centre Cultural Les Faixes i l'Auditori de Sant Josep.

Les entrades es poden adquirir anticipadament a Entrapolis (preu 20€, socis de Joventuts Musicals 15€).


Enviat per Redaccio el Dimarts, 04 de juliol a les 08:43:45 (139 Lectures)
(Llegir més... | 46085 bytes més | Comentaris | Moià | Puntuació 0)

Moià: Biblioteca de Moià - Agenda juliol 2023
cultura

Durant tot el mes de juliol

Exposició ‘Les faules de Leporida’ de l’artista Alicia Arévalo.

Projecte comissariat per Mercè Alsina i Laia Casanova Manonelles en col·laboració amb l’Arxiu Històric de Moià.

Les faules de Leporida. Un conte de fades parteix d’una recerca a l’arxiu de Moià per a generar una història a través de les imatges que conserva. És un exercici de reconstrucció de la memòria, entenent l’arxiu com un espai de predicció en la fantasia. L’objectiu d’aquest projecte és subvertir la representació femenina i espasista en el folklore per a generar relats futurs que obrin altres possibilitats de representació.

Exposició emmarcada dins el festival Ex Abrupto, organitzat per l’ Ajuntament de Moià amb direcció artística d’Ex Abrupto.

A partir del 3 de juliol

La Bibliopiscina torna a la piscina Municipal, on es podran consultar revistes, contes infantils, còmics, novel·les... lectura refrescant  per fer passar la calor.

 A partir del 17 de juliol, de 18 a 20h

BiblioParc. Vine a gaudir de la biblioteca al Parc. Consulta de llibres i revistes a l’ombra dels plataners. Cada tarda de 18 a 20h, menys els dies que ha activitats.


Enviat per Redaccio el Dissabte, 01 de juliol a les 09:29:48 (127 Lectures)
(Llegir més... | 46618 bytes més | Comentaris | Moià | Puntuació 0)

Granera: Comença el IX Festival a Granera-Viu la Música al Parc
cultura

Veure tota la informacióAquest dissabte comença el IX Festival a Granera.

Joventuts Musicals de Moià, amb l'Ajuntament de Granera, presenta la IX edició del Festival a Granera-Viu a Musica al Parc.

Granera, el poble més petit del Moianès, situat en un extrem del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt, vol dinamitzar així la seva vida cultural i, alhora, posar en valor la natura que l'envolta, relacionant cultura i natura, concert i entorn, per tal que el públic visitant gaudeixi d'una experiència diferent i inoblidable.

Òpera, jazz, música d'arrel o clàssica sonarà en diferents indrets, envoltats de natura i magnífiques vistes.

Programació:

Dissabte 1 de juliol, 18h, Masia de Trens. Uns Corda més. Núria Balsells, violí-Rocco Papia, guitarra. El cançoner popular.

Dissabte 22 de juliol, 18h, Masia de La Manyosa. Miops. Pop-Rock.

Dissabte 5 d'agost, 18h, El Casal: Òpera escenificada: Tosca de G. Puccini.

Dissabte 9 de setembre, 18h, Masia del Carner. Athrodeel. Música de Síria.


Enviat per Redaccio el Dimecres, 28 de juny a les 07:48:39 (139 Lectures)
(Llegir més... | 23977 bytes més | Comentaris | Granera | Puntuació 0)

Sta. Maria d'Oló: PUIGNERÓ. Almenara o foguera de senyals
cultura

EEscut de Puigneról mot <nero>, pot tenir el seu origen en el terme àrab <an-när>, el foc, que faria en aquest cas, Puigneró, referència evident a l’acció que es devia desenvolupar en aquella carena situada en una alçaria de 689 metres sobre el nivell del mar, i que dominava àmpliament l’antic camí de Moià a Santa Maria d’Oló, actualment GR 177.

Com en tants i tants llocs elevats, aquesta evolució d’un element de defensa passiva del territori, a una propietat agrícola, es donava quan les circumstàncies econòmiques i socials ho feien possible. En aquest cas, podem situar el canvi de funció en algun moment del segle XI, quan també es consoliden el Mas de Sau, i s’edifica l’ermita de Sant Vicenç, anomenada avui de Vilarasau.

És curiós que de la mateixa funció, se’n deriven cognoms molt diferents; Torre, Torrella, Torruella, com podem constatar en el mateix terme d’Oló, a les envistes de San t Feliu Sasserra; Burgués, Burguera, Burgueroles, Burguesa, derivats tots ells del mot àrab <burg> dels que no trobem exemples en aquesta terra, però si en llocs tant distanciats com : El municipi d’Oliva a la Safor, Municipi de Mieres a la Garrotxa; Serralada entre Calvià i Mallorca; i Far, Farell,.. que trobem per arreu de Catalunya, i que dona nom a una casa senyorial en els límits imprecisos de Mura, Rocafort, i Sant Vicenç de Castellet, en les terres veïnes de les Valls del Montcau.


Enviat per Redaccio el Dilluns, 12 de juny a les 07:33:52 (144 Lectures)
(Llegir més... | 41973 bytes més | Comentaris | Sta. Maria d'Oló | Puntuació 0)

Moià: Biblioteca de Moià - Agenda juny 2023
cultura

Durant tot el mes de juny

Exposició ‘Artistes, artesans i sketchers’ a càrrec d’Ones Creatives i Cercle Artístic del Moianès.

Dimarts 6 de juny a les 17.30

Taller ‘Detectius de la natura’: itinerari guiat pel Parc per descobrir amb un joc de pistes la vegetació i la fauna.

A càrrec de Gaia Serveis Ambientals.

A partir de 5 anys. Setmana de la Natura.

Inscripcions a l’enllaç: http://bit.ly/tallerbibmoia

Dissabte 10 de juny a les 11.30

Presentem: El saxo!

La coral de saxòfons de l’Espai Musical presenten aquest instrument amb un concert. Vine a descobrir-lo!

Per a tots els públics.

Organitza l’Espai Musical de Moià.

Divendres 16 de juny a les 19h

Presentació del curtmetratge ‘Llaunes’, projecte interdisciplinari que han treballat aquests darrers mesos al C.O. Els Avets.

‘Llaunes’ és el resultat d’un procés creatiu on s’ha experimentat diferents àmbits: la creació de titelles amb materials reciclats i la seva manipulació i la interpretació com a actors i actrius.

Són cinc històries que mostren que, a vegades, hi poden haver fets inesperats que ens canviïn la vida. Que, malgrat tot, sempre hi ha lloc per a l’esperança.


Enviat per Redaccio el Divendres, 09 de juny a les 08:13:35 (156 Lectures)
(Llegir més... | 26480 bytes més | Comentaris | Moià | Puntuació 0)

Lluçanès: Sobremunt
cultura

Sant Martí de SobremuntSobremunt és un municipi de la nova comarca del Lluçanès. Es troba a l'extrem oriental, separat de la Plana de Vic per la serra de Sobremunt (952 m). Limita amb els municipis de Sant Boi de Lluçanès (N i NW), Orís (NE), les Masies de Voltregà (E), Santa Cecília de Voltregà (SE), Sant Bartomeu del Grau (S) i Olost (W).

L'any 1937, quan el municipi es deia Sant Martí de Sobremunt, canvià el nom oficial pel de les Roques d'Osona.

El terme comprèn, a més del poble de Sobremunt, cap de municipi, les caseries de Santa Llúcia de Sobremunt i de Sorreig. La població és disseminada, amb un important nombre de masies esparses arreu. Una carretera enllaça el poble de Sobremunt amb la carretera de la Gleva (les Masies de Voltregà) a Sant Boi de Lluçanès. Altres vies menors comuniquen diferents indrets del terme, com la que des del poble es dirigeix a Sant Bartomeu del Grau.

El poble de Sobremunt és al sector septentrional del municipi i forma l'únic nucli agrupat del terme entorn de l'església parroquial de Sant Martí de Sobremunt, documentada ja el 1094. Fou totalment transformada el 1620, bé que aprofitant una bona part dels murs romànics, el 1760 fou ampliada i decorada amb elements barrocs, i el 1890 li fou afegida una espaiosa capella del Santíssim. Se celebra la festa major l'11 de novembre i també es fa un aplec al santuari de Santa Llúcia de Sobremunt el dimarts de Pasqua.


Enviat per Redaccio el Dijous, 11 de maig a les 07:13:13 (204 Lectures)
(Llegir més... | 42220 bytes més | Comentaris | Lluçanès | Puntuació 0)

Osona: La Tradi-truc comença a rodar per Catalunya
cultura

Lluís Marmi, activista cultural i emprenedor, conegut llibreter tonenc i ambulant, creador de l'etiqueta #llibrespensdetradicio com a marca d'intencions de difondre els llibres publicats de cultura popular i tradicional ha aconseguit aquest passat Sant Jordi fer realitat el seu somni de disposar de la Tradi-truc.

La Tradi-truc és una llibreria nòmada construïda a damunt d'un remolc per portar i exposar uns 600 llibres de tota temàtica cultural i popular catalana. Un cop desplegada permet la màxima comoditat tant pels compradors i lectors en la seva tria com també pel propi llibreter i dona el prestigi i la qualitat a aquesta especialitat literària.

El projecte de la Tradi-truc va començar fa uns 2 anys. És un model únic gràcies a les solucions tècniques aportades tant del carrossaire com pel propi llibreter. La inversió sense comptar els llibres i el vehicle és d'uns 20.000 euros que el 50% ha estat aportat per les donacions de molts Amics de la Tradillibreria a través d'un procés de crowfounding.

Lluís Marmi, ara amb la Tradi-truc, a més de poder seguir rodant per fires, mercats i festivals de Catalunya com ha fet en els darrers 17 anys, pot oferir als ajuntaments, associacions i entitats que ho desitgin la seva oferta i el servei de llibreria efímera local. Així com també accions de difusió cultural. D'aquesta manera, la cultura popular i tradicional escrita i la seva promoció pot arribar a tot arreu amb més eficàcia i comoditat per a tothom i retornar a la gent i els pobles part de la seva aportació a la cultura, ja que moltes vegades han estat el motiu d'edició dels  llibres, però queden al marge per la dificultat que hi ha a l'accés d'aquesta branca cultural.

Per a més informació podeu contactar a través de la www.tradillibreria.com


Enviat per Redaccio el Dimecres, 03 de maig a les 07:36:18 (187 Lectures)
(Comentaris | Osona | Puntuació 0)

Moià: Biblioteca de Moià - Agenda maig 2023
cultura

Durant el mes de maig

Exposició: ‘Joaquim Carbó: un home discret al país de les formigues’ en homenatge a aquest escriptor. Exposició cedida per l’Ajuntament de Castellterçol

Dijous 4 de maig a les 19.30

Llegir òpera: conferència-audició sobre Il Trovatore de Giuseppe Verdi a càrrec d’Albert Ferrer, historiador de l’art i musicògraf.

Amb col·laboració de la FOC i Joventuts Musicals.

Sortida al Teatre Kursaal de Manresa per veure l’obra: dimecres 10 de maig (cal inscripció prèvia).

Dimecres 10 de maig a les 19.30

Book Club: Tertúlia en anglès sobre la novel·la To kill a mockingbird de l’escriptora Harper Lee,  a càrrec de la traductora Laura Patricio.

Dijous 11 i 18 de maig de 16 a 18h

Telèfon mòbil per a gent gran.

Taller per treure més suc al vostre telèfon: gestionar el whatsapp, utilitzar el correu electrònic, emprar les eines de geolocalització, fer servir la càmera...

Gratuït. Inscripcions a la biblioteca o al 938300674

Divendres 12 maig a les 19.30

Recital de poesia i música: ‘L’arbre no compta les fulles’ amb Sara Parés, Perepau Ximenis i Baltasar Fonts, del gup LAI.

En homenatge a l'arbre, com a símbol de vida i paral·lelisme humà. 

Amb col·laboració de l’Ajuntament de Moià.


Enviat per Redaccio el Dimarts, 02 de maig a les 19:58:37 (205 Lectures)
(Llegir més... | 47857 bytes més | Comentaris | Moià | Puntuació 0)

Castellterçol: Les Escoles Velles de Castellterçol
cultura

Escoles Nacionals. Any 1930Lluís Bonet i Garí (el Cros, Argentona, Maresme 1893 - Barcelona 1993), aixecava l’any 1923 el Grup Escolar Ramon Albó a Castellterçol a on hi té una plaça que porta el seu nom, doncs va ser també l’arquitecta designat per aquest municipi per redissenyar el projecta urbanístic del poble. Mort el ‘seny ordenador de Catalunya’ podem afirmar que dissortadament aquest ‘tarannà’ no s’encomana, i l’edifici s’ha rebatejat amb l’original nom ‘Escoles Velles’. Aquestes van ser inaugurades l’any 1929.

L’edifici pertany encara a l’anomenat ‘Noucentisme’, que es fonamenta en la raó, la precisió, la serenitat, l'ordre i la claredat; certament revisa de forma critica el modernisme i la seva llibertat formal, i prepara el terreny a les tendències ‘historicistes’ predominants en l’arquitectura oficial, de la dictadura de Primo de Rivera, que tenien una directa relació amb l’arquitectura oficial italiana de Mussolini, i suposaven una clara tendència al monumentalisme com a manifestació directa d'una Espanya prospera i en desenvolupament, que va aparèixer per imposició de l’Estat. Aquesta concepció estètica i filosòfica, tindrà un gran predicament entre les elits polítiques, i es perllongarà fins a l’actualitat.


Enviat per Redaccio el Dilluns, 17 d'abril a les 07:31:10 (155 Lectures)
(Llegir més... | 42062 bytes més | Comentaris | Castellterçol | Puntuació 0)

Moià: Biblioteca de Moià - Agenda abril 2023
cultura

Durant tot el mes d’abril

‘Noms i cares, cares i noms’ exposició de quadres del pintor sabadellenc Ferran Mas.

Dimarts 18 d’abril a les 17.30

TdeTallers: Taller de Sant Jordi.

A partir de 5 anys. Inscripcions a la Biblioteca.

Divendres 21 d’abril al matí

‘Llegim al carrer’ en motiu de la diada de Sant Jordi. Com cada any, durant el matí, els alumnes de tots els centres educatius -escoles i institut- ompliran les places del poble de lectures.

Divendres 21 abril a les 17.30

Espectacle familiar al Parc: ‘Dracs empanats i princeses rondinaires’ amb la rondallaire Núria Clemares.

St. Jordi va matar un drac que feia por, però també n’hi ha que fan riure. N’hi ha que s’encanten olorant les flors del camp. I hi ha princeses que no ho volen ser, i d’altres que són pesadetes pesadetes que ni el drac més ferotge en vol saber res.

Dissabte 22 abril a les 11.30

‘Els regnes de la fantasia’ conte musicat de la compositora Laia Guillén Pieres.

Organitza l’Espai Musical.

Diumenge 23 d’abril al matí

Durant tot el matí, els comerços de l’ABIC apadrinen un autor. Passeja pels carrers, gaudeix del dia de Sant Jordi, i coneix els escriptors i escriptores del Moianès.

Dilluns 24 d’abril a les 19.30

Tertúlia literària sobre la novel·la Els anys d’Annie Ernaux, Premi Nobel de Literatura 2022, a càrrec de la filòloga en llengua catalana, Teresa Arnal.

Divendres 28 d’abril a les 19.30

Xerrada del pintor Ferran Mas sobre la seva obra i les tècniques que utilitza.

Organitza el Cercle Artístic del Moianès.

La Biblioteca romandrà tancada del 7 al 10 d’abril

 

Biblioteca de Moià


Enviat per Redaccio el Dilluns, 03 d'abril a les 19:36:51 (415 Lectures)
(Comentaris | Moià | Puntuació 0)

La Galeria fotogràfica, web recomanada per patrimoni.gencat
Cliqueu aquí per a més informació

Enquestes
Quin és el patrimoni més rellevant del Moianès?

Arquitectònic
Artístic
Natural
Gastronòmic
Paisagístic
Rural
Industrial
Històric



Resultats
Enquestes

vots 14

Cercador
Google

Copieu. Enganxeu. Cerqueu.
Google web search
Search Text:

WWW
moianes.net

SafeSearch::


Advanced Search

Consultes rebudes
Hem rebut
8828536
impressions des de maig 2005

Articles antics
Dimecres, 15 de març
· La Torre Roja de Caldes de Montbui
Dimecres, 01 de març
· Biblioteca de Moià - Agenda març 2023
Dijous, 09 de febrer
· Sant Pere i Sant Fermi de Rellinars
Dimecres, 01 de febrer
· Biblioteca de Moià - Agenda febrer 2023
Divendres, 06 de gener
· L'Església - Auditori de Sant Josep de Moià
Dilluns, 02 de gener
· Biblioteca de Moià - Agenda gener 2023
Dimecres, 21 de desembre
· Sant Miquel de Terradelles. Límit del Lluçanès
Divendres, 02 de desembre
· Biblioteca de Moià - Agenda desembre 2022
Dijous, 10 de novembre
· Sant Esteve de Múnter a Muntanyola
Dimecres, 02 de novembre
· Biblioteca de Moià - Agenda novembre 2022
Dijous, 06 d'octubre
· El turó d’Artés, de Santa Maria, o del Castell
Dissabte, 01 d'octubre
· Biblioteca de Moià - Agenda octubre 2022
Dissabte, 24 de setembre
· Comença la temporada 2022-23 de concerts a Moià
Dimarts, 16 d'agost
· El runam esfereïdor de Sant Andreu de Bellveí
Dissabte, 06 d'agost
· Collsuspina publica un llibre sobre la memòria oral de la gent gran
Dijous, 04 d'agost
· Jornades d'Estiu de l'Orquestra de Collsuspina
Dimarts, 02 d'agost
· Biblioteca de Moià - Agenda agost i setembre 2022
Dilluns, 25 de juliol
· Vacarisses, mon amour
Divendres, 01 de juliol
· Biblioteca de Moià - Agenda juliol 2022
Dissabte, 18 de juny
· Es presenta el 39è Festival Francesc Viñas

Articles Vells



Disseny optimitzat per una resolució de 1024 x 768 píxels
© moianes.net
Per la reproducció total o parcial d’aquesta publicació
demani autorització a la Redacció [ redaccio@moianes.net ]

PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Pàgina Generada en: 0.32 Segons